Ga naar content

Dieren in Nieuw-Zeeland

Bij Nieuw-Zeeland doemen meteen beelden op van afwisselende natuur, zoals prachtige meren, bergen, stranden en een aantal merkwaardige natuurfenomenen. De natuur in Nieuw-zeeland is zeldzaam mooi, meer verscheidenheid kan je in bijna geen enkel land vinden. En niet alleen het landschap is heel mooi, er komen ook veel bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland voor. En dat maakt een reis toch extra bijzonder!

Bijzondere dieren in Nieuw-Zeeland

Welke dieren leven er in Nieuw-Zeeland? Een aantal diersoorten kom je nergens anders ter wereld tegen, zoals de Tuatara of brughagedis. Omdat Nieuw-Zeeland pas laat is ontdekt door de Europeanen hebben veel fauna soorten zich zonder bedreiging van buitenaf kunnen ontwikkelen.

De bekendste vogelsoort in Nieuw-Zeeland is ongetwijfeld de kiwi. De vogel wordt tegenwoordig met uitsterven bedreigd en zal je niet snel zo in de natuur tegenkomen. Naast veel vogelsoorten staat Nieuw-Zeeland vooral bekend om de verschillende pinguïnsoorten, zeehonden, dolfijnen en walvissen. Op en rond het Noordereiland en het Zuidereiland tref je veel van deze dieren van Nieuw-Zeeland aan. De meest voorkomende dieren:

1. Kea

Wanneer we het over dieren op Nieuw-Zeeland hebben kunnen we niet om de kea heen. De kea of Nestor notabilis is een vogelsoort die voornamelijk voorkomt in de buurt van Mount Cook en de Milford Sound op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Met een lengte van ongeveer 46 cm is het best een grote vogel, die absoluut niet schuw is om zich te tonen. Ze staan eerder bekend om hun brutaliteit. De vogels behoren tot de slimste papegaaien ter wereld en zijn dan ook erg nieuwsgierig. Hoewel de papegaaiachtige een wat lelijke, groene kleur lijkt te hebben, heeft hij ook een verrassend felle onderkant van de vleugels.

Vogels Nieuw-Zeeland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook opmerkelijk is dat het de enige papegaaiensoort is die alles eet, bijvoorbeeld ook bloed van schapen. Om die reden is de kea in de loop van de vorige eeuwen fors uitgeroeid door lokale boeren. De intelligente vogels wisten echter andere bronnen van voedsel te vinden en houden zich nu vaak op bij parkeerplaatsen waar toeristen met eten komen.

Let dus op als je op het zuidereiland op een parkeerplaats je eten opeet en hou ook je auto in de gaten, want kea's zijn er gek op om rubberen afsluitingen en wielen kapot te maken. Sinds 1986 is de kea een beschermde diersoort: terecht, want de papegaai is met uitsterven bedreigd. 

3. Dolfijnen

In Nieuw-Zeeland zijn er twee plekken die erg bekend staan om het zwemmen met dolfijnen. Dat is uiteraard een onvergetelijke ervaring. De Bay of Islands op het Noordereiland en Akaroa op het Zuidereiland. Akaroa ligt in het midden van de Banks Peninsula, net onder de stad Christchurch.
Riksja Nieuw-Zeeland biedt een bouwsteen aan op Banks Peninsula en naar de Bay of Islands.

4. Zeeleeuwen

Zeeleeuwen kom je in Nieuw-Zeeland heel vaak tegen. Zodra je ergens een ongerept stukje kust opzoekt mag je je verwachten aan een familie zeeleeuwen. Voorzichtigheid is wel geboden, want het overkwam ons enkele keren dat we niet meteen doorhadden dat er een zeeleeuw op het strand lag: soms lijkt het gewoon een dode boomstronk!

Diersoorten Nieuw-Zeeland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als je je tussen het water en de zeeleeuwen in begeeft loop je gevaar, dat is namelijk hun vluchtroute. Rustig observeren vanaf de duinen is aanbevolen: je hebt dan alle tijd om foto's te maken van deze prachtige dieren. 

5. Kiwi

De kiwi is een zeer merkwaardig dier. Kiwi's zijn het nationale symbool van Nieuw-Zeeland, zelfs de bevolking wordt zo genoemd. De met uitsterven bedreigde loopvogels komen alleen hier voor en zijn sinds de 19de eeuw al een beschermde diersoort. De kans om een kiwi te zien is een stuk kleiner dan het zien van andere dieren in Nieuw-Zeeland, het is immers een nachtvogel die erg schuw is om zich te vertonen en bijzonder goed kan ruiken: bij de minste vreemde geur duikt hij dus snel in zijn verstopplaats onder de grond of het bladerdek.

Kiwi in Nieuw-Zeeland
Deel op Pinterest

Naar schatting waren er ooit meer dan 10 miljoen kiwi's in Nieuw-Zeeland, maar door de komst van mensen en hiermee geïntroduceerde zoogdieren leven er vandaag de dag nog maar 60.000 kiwi's. Deze zijn op te delen in vijf soorten: de Zuidereilandkiwi of bruine kiwi, de grote gevlekte kiwi, de Noordereilandkiwi of Noordelijke bruine kiwi, de kleine gevlekte kiwi en de Okarito bruine kiwi, met elk hun eigen leefgebied. 

Beste plekken om dieren in Nieuw-Zeeland te zien

1. Dieren bij Dunedin en Otaga Peninsula

Als je de dieren in Nieuw-Zeeland van echt dichtbij wil zien is een bezoek aan de Otago Peninsula bij Dunedin aan te raden. Dunedin ligt wat noordelijker en staat bekend als een goede wildlife bestemming in Nieuw-Zeeland. Hier wordt een excursie aangeboden waarbij je met gids en kleine groep langs de kust op zoek gaat naar dieren als pinguïns, zeehonden en albatrossen.

Naast de leerzame informatie die je van de gids krijgt kan het zomaar zijn dat je oog in oog staat met een bijzondere diersoort. Riksja Nieuw Zeeland heeft een bijzondere bouwsteen waarbij je een verblijf op een Nieuw-Zeelandse boerderij op de Catlins combineert met de Otago Peninsula en deze excursie. 

Dunedin Tunnel Beach
Deel op Pinterest

2. Catlins Nieuw-Zeeland

Een gebied met bijzondere planten en dieren in Nieuw-Zeeland is de Catlins, het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland. Dit gebied is nog nauwelijks ontdekt en veel reizigers slaan het uit tijdgebrek over tijdens hun rondreis. Zonde, want het is een spectaculair natuurgebied met bijzondere diersoorten die je vaak vanaf de kust kunt spotten. Onderweg van de Catlins naar Dunedin kom je hoge kliffen, oerbossen en prachtige watervallen tegen. Zeehonden kan je spotten bij The Nuggets, de Yellow Eyed Pinguins bij Curio Bay en dolfijnen zijn te zien bij Purpoise Bay. Het gaat hier om de Hectordolfijn; de kleinste en zeldzaamste soort ter wereld. 

The Nuggets Caitlins
Deel op Pinterest

3. Milford Sound

Dit gebied staat bekend om de Milford Track, een meerdaagse wandelroute. Maar ook voor wildlife zit je goed op dit deel van het Zuidereiland. Lees meer over Milford Sound.

Vogel- en wildlife gidsen Nieuw-Zeeland

Welke diersoorten komen er voor in Nieuw-Zeeland? Een overzicht van de meest voorkomende dieren vind je in deze handige uitvouwkaart met dieren in Nieuw-Zeeland. De geplastificeerde wildlife gidsen zijn opvouwbaar en makkelijk mee te nemen tijdens excursies in Nieuw-Zeeland. Ze zijn bestand tegen warmte, vochtigheid en koude en kan dus overal mee naartoe. In de gids vind je illustraties van vlinders, insecten, spinnen, vissen, reptielen, amfibieën, zoogdieren, zeedieren en vogels in Nieuw-Zeeland.

De kiwi is de bekendste vogel van Nieuw-Zeeland, maar er komen tal van andere vogelsoorten voor. Deze vogelgids van Nieuw-Zeeland bevat illustraties van de meest voorkomende watervogels, kustvogels, woudvogels en zangvogels. Onder de Engelse en wetenschappelijke benaming vind je de maximale grootte van iedere vogel (van snavel tot het uiteinde van de staart) in cm en inch. Met deze handige natuurgids kan je makkelijk identificeren welke vogels je ziet in Nieuw-Zeeland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!