Ga naar content

Paraguay natuur

Paraguay is in vergelijking met zijn grote Zuid-Amerikaanse broers maar een klein stipje op de kaart. Het land is dan voor toeristen iets minder populair, omdat het moet opboksen tegen het Amazonewoud in Brazilië en het Andesgebergte van Argentinië. Wat is er te vinden in de natuur van Paraguay? Welke plekjes mag je niet overslaan?

Reizen in Paraguay

De natuur in Paraguay is enorm divers. Moeraslanden, uitgestrekte droge savannes en subtropisch regenwoud met imposante watervallen. Als je reist naar Paraguay, zul je hoogstwaarschijnlijk landen in de hoofdstad Asunción, vanuit daar kun je met gemak met de auto verder reizen. Asunción is een van de oudste steden in Zuid-Amerika, en werd gesticht door de Spanjaarden in 1537. Hiervandaan zul je eerst over het platteland reizen, waar je de traditionele Paraguayaanse cultuur en gebruiken tegen zult komen.

Mooiste plekjes van Paraguay

De mooiste plekjes van Paraguay, en de plekjes die je niet over mag slaan zijn Campo Maria Salt Lagoons, Kururu Kua Grot, Saltos del Monday en het moerasland.

1. Encarnación

Reis vanuit de koloniale hoofdstad richting Encarnación via het glooiende landschap van het Ybycuí National park, waar je de mooiste watervallen aanschouwt. Hier leven aapjes, bijzondere en kleurrijke vlinders, en mooie vogels. In Encarnación kun je de resten bezoeken van de Jezuïtennederzetting in Paraguay. De Jezuïten kwamen naar Paraguay in de zeventiende eeuw en hielpen de Guaraní-indianen met het verbouwen van gewassen en het bouwen van gebouwen, nadat deze stopten met hun nomadenbestaan. De ruïnes hiervan vind je bij Encarnación en Trinidad.

2. Cerro Corá Nationaal Park

Reis je vanauit Asunción naar het noorden van Paraguay, dan kom je langs het Cerro Corá National Park, waar je begroet zult worden door tapirs, gordeldieren, vogelspinnen en een grote diversiteit aan vogels.

3. El Chaco

Vanuit de stad Filadelfia, kun je het gebied El Chaco ontdekken. El Chaco is onder motorliefhebbers vooral bekend om de motorrally die in september georganiseerd wordt en zorgt voor veel grote stofwolken op de savanne. De savanne heeft veel te bieden voor de wildlife spotter. Capibara's, slangen, tarantula's en enorm veel vogels laten zich hier graag zien. De Chileense flamingo overwintert hier in Paraguay, verder zie je hier de rode lepelaars, jabiroe en nandoe.
Bezoek in Filadelfia ook de Duitse Mennonieten nederzetting. Hier wordt midden in Zuid-Amerika Duits gesproken, en worden Duitse gerechten geserveerd.

De Campo Maria zoutmeren bevinden zich in El Chaco en laten je echt een worden met de natuur. De meren, of Lagunes Saladas liggen in een privé reservaat van zo'n 4500 hectare groot. De meren huizen een eigen ecosysteem dat bestaan uit negen andere lagunes.

4. Drielandenpunt

In de buurt van Ciudad del Este kun je reizen naar het drielandenpunt, de grens met Brazilië en Argentinië. Hier kun je de Iguazú watervallen bewonderen met het aangrenzende regenwoud.

5. Saltos del Monday

Voor wie de Iguazú watervallen al heeft gezien, is het veel kleinere broertje Saltos del Monday misschien een leukere bestemming. in dit park is onder meer een elektriciteitscentrale gevestigd, aangedreven door het watergeweld. 

Deel op Pinterest

Excursies Paraguay

Wil je de leukste activiteiten doen en de leukste plekken ontdekken? Boek dan nu vast een van de te gekke excursies en tours in Paraguay!

Waterland Paraguay 

De Kururu Kua grot werd pas in 2007 ontdekt tussen de groene begroeiing van Amambay. De grot verhult onderwatertunnels en -holtes van buitengewone afmetingen, hier kunnen fossielen worden gevonden die duizenden jaren oud kunnen zijn. Over de bewoners van de grot is nog niet veel bekend, maar er kan worden aangenomen dat hier verschillende unieke beestjes wonen.

Het moerasland van Paraguay is een van de grootste ter wereld en reikt tot aan delen van Bolivia en Brazilië. Het water stijgt en daalt er als een natuurlijke delta, waarbij sommige stukken land af en toe droogvallen en dan weer onderlopen. Het gebied creëert een thuishaven voor vogels, vissen, amfibieën, reptielen en zoogdieren, en mag niet ontbreken tijdens je reis naar dit kleine stukje Zuid-Amerika.

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!