Ga naar content

Fietsen in Oeganda

Oeganda - Verscholen in het hart van Afrika ligt Oeganda, een klein, maar mooi land dat zich uitstekend leent
voor fietsvakanties. Hoewel het een echt, maar ruig juweeltje is voor fietsers, kom je in ‘de parel van Afrika’ nog geen massatoerisme tegen. Slechts weinigen weten het te vinden als fietsbestemming.

Fietsreis in Oeganda

Laat je door dit lijstje inspireren, zodat je meteen je koffers wilt pakken en een ticket naar Oeganda wilt boeken. Hier zijn 13 redenen waarom het Afrikaanse land bovenaan de bucketlist van je fietsbestemmingen zou moeten staan:

1. Fietsen op onverharde rode zandwegen

In Oeganda zijn geasfalteerde wegen alleen in en tussen de grotere steden te vinden. Andere wegen en paden zijn onverhard. Aangezien het belangrijkste vervoermiddel te voet, per fiets of per motor is, kun je je voorstellen dat er een bijna eindeloos netwerk van onverharde wegen is ontstaan. En het mooiste is dat 99 % daarvan nog nooit op de fiets is verkend! Er ligt hier een wereld aan onontdekte paden op je te wachten. 

Katakwi
Deel op Pinterest

2. Adembenemende panoramische uitzichten

Fiets door de droge savannes van het Queen Elizabeth National Park, beklim de besneeuwde toppen van het Rwenzori-gebergte en daal af op de slingerende junglepaden van Bwindi Impenetrable Forest. Oeganda's grote verscheidenheid aan natuur biedt voor elk wat wils. Het land kent namelijk bijna alle klimaten en landschappen die op het Afrikaanse continent te vinden zijn. En het mooiste: alles is op korte afstand en dus gemakkelijk te bereiken op de fiets.

3. Vriendelijke bevolking

Als je fietst kom je makkelijk in contact met de lokale bevolking en kun je intiemer communiceren. Wist je dat Oeganda volgens de BBC werd beoordeeld als het vriendelijkste land ter wereld? De hartverwarmende cultuur verwelkomt elke bezoeker. De inwoners zijn altijd geïnteresseerd om te weten waar je vandaan komt en hoe het met je gaat; nooit te druk voor een praatje. En zo kom jij ook van alles te weten over het land, de mensen en de cultuur.

4. Wilde dieren

In Oeganda zijn 10 nationale parken en 4 natuurreservaten. Zo'n 350 zoogdieren komen in deze parken voor, waaronder olifanten, leeuwen, zebra's, en giraffen. Maar wat een fietsvakantie heel speciaal maakt, is dat je in sommige parken tussen het wild kunt fietsen! Het is fantastisch én spannend om tijdens de fietstocht een olifant of nijlpaard van een afstand te spotten. 

Oeganda olifanten
Deel op Pinterest

5. Unieke plekken, waar geen toerist komt

Oeganda is niet, zoals buurlanden Tanzania en Kenia, overladen met toerisme. Het is een unieke reisbestemming, die relatief onbekend is bij het grote publiek. Dit, gecombineerd met het feit dat je op plekken komt waar toeristen per auto niet komen, simpelweg omdat je met je ijzeren paard buiten de gebaande wegen rijdt, resulteert in een echt unieke ervaring. 

6. Politiek stabiel land

De donkere dagen van Idi Amin en Obote zijn allang voorbij! In de afgelopen decennia heeft Oeganda een reputatie opgebouwd van stabiliteit, dankzij president Yoweri Museveni, die in 1986 aan de macht kwam na tientallen jaren van strijd. Dus voel je thuis en geniet!

7. Glimlachende kinderen

Oeganda is qua bevolkingsleeftijd een van de jongste landen ter wereld met een gemiddelde leeftijd van 15,8 jaar. Dus kijk niet raar op als je door Oeganda fietst en je wordt gevolgd, toegejuicht en soms zelfs de heuvel opgeduwd door de altijd vrolijke kinderen in Oeganda.

8. Opkomende fietsindustrie in Oost-Afrika

Fietsen in Afrika wordt nog steeds gezien als een teken van armoede: “Je bent te arm om een ​​auto te bezitten”. Maar in Sub-Sahara Afrika voltrekt zich een ware revolutie: een nieuwe generatie wielrenners staat op, waardoor de sport een nieuw publiek bereikt. Daniel Teklehaimanot uit Eritrea bijvoorbeeld, die als eerste Afrikaan de prestigieuze bolletjestrui droeg tijdens de Tour de France. Door te fietsen in Oeganda help je de perceptie 'fietsen is armoede' te veranderen! 

Bananen
Deel op Pinterest

9. Waterwonderen van de natuur

Als je van water houdt, en dan hebben we het niet over de weergoden, dan is Oeganda een goede keuze. Het land herbergt de bron van de Nijl, 's werelds grootste rivier. Ook het Victoriameer, het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld vind je hier, evenals het op twee na diepste meer op deze planeet: Lake Bunyo nyi.

10. Delicatessen van Oeganda

Oeganda staat in de top tien van bananen producerende landen én is beroemd om haar uitstekende koffie. Het spreekt dan vanzelf dat je al fietsend door prachtige bananenbossen en langs pittoreske boeren-koffieplantages komt. Ook kun je in Oeganda terecht voor lokaal ‘streetfood’ en drankjes. De 'rolex' bijvoorbeeld is een soort pannenkoek met een omelet erin gerold, de nsenene (sprinkhanen) en waragi (lokaal geproduceerde gin). Lekker!

11. Oog in oog met de bedreigde zilverrug

Dit is waar mensen Oeganda het meest mee associëren; het spotten van gorilla's. En inderdaad leeft hier in de dichte bossen meer dan de helft van de 1004 wereldwijd levende berggorilla's. Het dier staat op de rode lijst van de IUCN ​​als bedreigde diersoort.

Gorilla
Deel op Pinterest

De prachtige dieren zijn te vinden in Bwindi Impenetrable en Mgahinga Gorilla National Park. Een bezoek aan de gorilla’s in hun natuurlijke omgeving is alleen mogelijk onder begeleiding van getrainde parkwachters. Je wandelt door de jungle, totdat je plotseling oog in oog staat met deze machtige wezens. Een ervaring die je nooit zult vergeten!

12. Culturele rijkdom

Wist je dat Oeganda het meest etnisch diverse land op deze planeet is volgens Harvard University? Oeganda heeft meer dan 40 verschillende inheemse etnische groepen - waaronder de Baganda, Basoga en Banyankore - die allemaal hun eigen taal, cultuur en gebruiken hebben. Als je door Oeganda reist, is het dus alsof je door meerdere landen in één keer reist!

13. Slaap op magische plekken

Een goede nachtrust na een lang fietsavontuur is essentieel om de volgende dag weer vooruit te kunnen tijdens de rit. Stel je voor dat je slaapt in halfopen hutten op een pittoresk eiland met uitzicht op een prachtige meer of dat je de nacht doorbrengt in een tentenkamp aan de rand van een safaripark en het gebrul van dieren op de achtergrond hoort. Wie wil dat nou niet!

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!