Ga naar content

Actieve vakantie bij de Lofoten

De Lofoten archipel is een van de mooiste plekken in Europa voor liefhebbers van natuurreizen en outdoor activiteiten. Wat is er dan te zien en te doen op de Lofoten? Bekijk onze algemene pagina voor een overzicht van mooie plekken Lofoten en leuke reistips. 

Activiteiten op de Lofoten en de Vesteralen

Hiken, mountainbiken, coasteering en vissen in de zomer. Huskytocht, toerskiën of noorderlicht spotten in de winter, er is altijd wat te beleven op de Lofoten. Wist je dat er hier zelfs het hele jaar door gesurft kan worden? Unstad is een wereldberoemd surfstrand. Hier kan je in de winter surfen onder het Noorderlicht! Hoe vet is dat?

1. Zeearenden tour

Wil je zeearenden van dichtbij zien? Dan zijn de Lofoten the place to be. Bekijk onze tips en ervaringen over zeearenden in Noorwegen

zeearend Lofoten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. RIB-boot

Meestal is een excursie naar de Trollfjorden met een RIB-Boot. 

Vanaf verschillende locaties kan je een tour met een supersnelle RIB-boot boeken. Met volle snelheid scheur je over het klotsende water van de zee. Misselijk word je niet snel op deze snelle boten, maar het kan wel zijn dat je het minder fijn vindt. Voordeel is wel dat je snel van de ene naar de andere bestemming vaart. 

RIB-boot
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf een cruiseschip wordt vaak een zodiac ingezet om baaien en eilanden te verkennen.

3. Vissersboot

Wil je net als de stoere vissersmannen mee uit varen? Dan kan je een tocht maken met een vissersboot. Op zee kan het flink schommelen, in onze groep werden verschillende mensen ziek. Maar dat is naar het schijnt uitzonderlijk. Gooi de hengel uit en probeer een kabeljauw aan de haak te slaan! 

Vissen bij de Lofoten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Surfen

Enkele van de beste surfplekken van Europa bevinden zich op de eilanden. Ook in de winter wordt hier volop gesurft. 

Surfen Lofoten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Fietsroutes

Wie meer wil zien en de natuur met de fiets of te voet wil verkennen, zit hier ook helemaal goed; het is fantastisch om te wandelen of te fietsen op de Lofoten. Een van de mooiste fietsroutes van Noorwegen, de Vestfjord fietsroute, voert gedeeltelijk over de eilandengroep. 

Fietsen op de Lofoten
Fietsvakantie Lofoten
Deel op Pinterest

6. Paardrijden

Te paard zie je een landschap altijd vanuit een andere hoek. Hov Horse Farm (Hov Gard), een boerderij in Gimsøysand aan de Noorse Zee, biedt paardrijden op de Lofoten, een restaurant en camping. 

Paardrijden op de Lofoten
Hov Gard
Deel op Pinterest

7. Wintersport

Zelfs de wintersporter komt aan zijn trekken. In het noordoosten van de eilanden kan je toerskiën. Je wandelt met je ski's naar een hoger gelegen gebied, waarvandaan je op de ski's naar beneden zoeft. 

Wie niet wil skiën of snowboarden, maar toch actief wil zijn, kan zeker een sneeuwschoenwandeling maken. Met rackets onder je voeten wandel je makkelijk door de maagdelijke sneeuw. 

Sneeuwschoenen Lofoten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bekijk ook onze tips en foto's voor een vakantie op de Lofoten in de winter.

8. Duiken

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk op de Lofoten. Zo kun je in het glasheldere water zelfs een duik wagen. Onze gids was zelfs een freediver. Er zijn diverse goede duikplekken bij de fjorden en rotswanden en je kunt hier zelfs wrakduiken.

Interessant weetje: tijdens de Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten bij de Lofoten en voor de kust ligt een aantal Duitse scheepswrakken. Nabij Reine ligt de M/S Hadsel op een diepte van ongeveer 45 meter. Het schip is meestal goed zichtbaar. De MS Karlshorst bij Rost ligt op slechts 12-22 meter diepte en huist tal van kleine en grotere vissen.

Lees ook meer over deze leuke activiteiten

Afbeelding voor Hurtigruten
Een cruise aan boord van de Hurtigruten postboot is een van de bekendste en mooiste zeereizen op aarde. De meer dan 100 jaar oude veerdienst vaart met...
Afbeelding voor Walvissen in Noorwegen
Binnen Europa is Noorwegen een van de beste landen om walvissen te zien. De "Whale and Dolphin Conservation Society" bestempelt het zelfs als beste...
Afbeelding voor Bijzonder overnachten op de Lofoten
Tips voor unieke overnachtingen.
Afbeelding voor Noorderlicht reizen
Het noorderlicht of poollicht is een spektakel van de natuur! Groene, soms paarse, rode en gele slierten licht kleuren de donkere hemel boven...

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!