Ga naar content

Dieren in Canada

Wie afreist naar het ruige Canada komt gegarandeerd oog in oog te staan met wilde dieren. Van kleine marmotjes tot wolven en beren: het leeft er allemaal. Canada is bij uitstek het land voor een ultieme wildbeleving.

Wildlife in de Canadese Rockies

Welke dieren leven er in Canada en waar kan je ze observeren? Hieronder een overzicht van veel voorkomende zoogdieren. Wil je alle dieren van Canada met naam en illustratie zien, check dan de veldgidsjes in onze shop!

1. Beren in Canada

Klimmend over een smal bergpad hoor je ineens geritsel in de bosjes. Een vaag silhouet komt dichterbij. Je voelt je hartslag sneller kloppen. En jawel, het is een beer. Je blijft stokstijf staan. Gemoedelijk struint hij met een boogje om je heen en verdwijnt weer in het bos. Welkom in Canada!

Gave wildlife reizen

Zwarte beren zijn dé kers op de taart als het om wild spotten in Canada gaat. Ze hebben zich goed aangepast aan verschillende leefgebieden. Ze struinen graag naar eten op campings en vuilstortplaatsen. Soms hoef je dus niet eens je tent uit om een beer te zien. Wees wel alert, want een zwarte beer is niet blij als je tent zich op zijn pad bevindt. Bereid je daarom goed voor en lees de veiligheidsvoorschriften. Ondanks zijn naam is de zwarte beer overigens niet altijd zwart. Er komen ook bruine exemplaren voor.

Beertje
Deel op Pinterest

De beroemde grizzlybeer is een veel groter en gevaarlijker dier. Je herkent hem aan zijn bruine vacht en een dikke spierhomp tussen zijn schouderbladen. Doorgaans zijn grizzly’s groter dan zwarte beren en wonen meer op afgelegen hellingen van de Rockies en de Westkust. Grizzlyberen leven van bessen en zalm. Zwarte beren kun je het beste spotten op plekken waar bessen groeien in juli en augustus. Ze eten zich hier helemaal vol mee, ter voorbereiding op hun winterslaap. 

Grizzly
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Voor de allergaafste wildlife ervaring moet je wat meer het binnenland in. Bij Churchill in Manitoba kan je namelijk ook ijsberen in het wild zien. Lees meer over de ijsberen in Canada.

2. Dieren in de Canadese bergen

Tussen de naald- en loofbossen in de bergen van Canada leven veel dieren. Een veelvoorkomende bergbewoner is de wapiti, een lid van de hertenfamilie. In de zomer zie je ze vaak in grote kuddes op weides boven de boomgrens. In de herfst vindt de balts plaats en galmen de burlende geluiden over de hellingen. Het onvoorspelbare temperament van de baltsende mannen is berucht, dus respecteer hun privacy.

Elk
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Ook poema's, wolven en lynxen herbergen zich in het woud. Poema’s zijn tegenwoordig erg uitgedund in Canada. De lynx maakt het gelukkig aardig goed. Deze jager heeft harige voetzolen, waarmee hij niet wegzakt in de sneeuw en hij muisstil een prooi kan besluipen.

3. Dieren op de bergtop

Boven de boomgrens varieert de fauna in Canada behoorlijk tussen zomer en winter. In de lente is de alpenweide een ware bloemenzee, waar muildierherten en elanden dol op zijn. Ook het Dalls schaap, het verwante dikhoornschaap en de sneeuwgeit eten er hun buik rond.

Sneeuwgeiten zijn uitgerust met korte, stevige poten, flexibele tenen en antislipzolen om over de bijna verticale hellingen te kunnen klauteren. Zo zijn ze de minder behendige roofdieren te snel af. Ook vind je hier marmotten, die lijken op dikke eekhoorns. Je ziet ze veel op campings waar ze tevreden knabbelend in de zon zitten. Als ze zich bedreigd voelen maken ze een schril en fluitend geluid. 

Wildlife in Canada
Deel op Pinterest

4. Wildlife op de graslanden in Canada

Canada staat bekend om de enorme prairie met wuivende tarwe, maar slechts 10% daarvan is echt grasland. Dit heeft gevolgen voor de grote zoogdieren, zoals gaffelantilope, muildier- en witstaartherten, wapiti's, grizzly's, wolven, vossen, coyotes en poema's. Van bizons (buffels) zijn er nog maar een paar kuddes over. Waar er ooit 45 miljoen rondliepen, zijn er nu nog maar enkele vrije kuddes. 

De gaffelantilope is nu ook zeldzaam. Het is het snelste landzoogdier van het continent en haalt snelheden tot wel 100 km/uur. Hij is vrij klein, zoiets als de grootte van een flinke hond, maar heeft grotere ogen dan een paard. Hierbij ziet hij roofdieren al op kilometers afstand. De wolven en coyotes jagen door het terugdringen van de vele grazers nu vooral op kleine knaagdieren, zoals grondeekhoorns en prairiehazen. 

Gaffelantilope
Deel op Pinterest

5. Vogels in Canada

Waar veel water en mooie natuur is, daar kan je rekenen op een rijke vogelwereld. Ook in Canada geen gebrek aan vogels dus. Er komen vele soorten watervogels, trekvogels, roofvogels, zangvogels enz voor. In onze shop vind je enkele handige dierengidsen, waaronder een vogelgids Alberta.

Stellers gaai
De Stellers gaai
Deel op Pinterest

Beste plekken om dieren in Canada te zien

De meeste reizigers trekken naar Banff, Jasper en Vancouver Island om dieren in Canada te zien. Onze tip voor een wildlife reis: de wildparel van Canada, het Waterton Lakes National Park.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!