Ga naar content

Natuur rond Toronto

Toronto is de grootste stad van Canada en staat bekend om milieuvriendelijkheid, hoge welvaart en weinig misdaad. Bij Toronto denk je waarschijnlijk meteen aan de CN Tower, die tot 2007 de hoogste vrijstaande toren ter wereld was, het Eaton winkelcentrum en de Yonge Street. Maar in en om de stad is ook veel natuur te vinden.

Mooie plekken in Toronto

In de metropool vind je meerdere stadsparken en net ten zuiden van de stad in Lake Ontario liggen de Toronto Islands. En in de buurt zijn er natuurgebieden te vinden, die lang niet iedereen kent. Wij geven je de beste tips, zodat je jouw stedentrip kunt combineren met mooie uitstapjes in de natuur.

1. Natuur in de stad

Toronto heeft een groot aantal stadsparken en ontwikkelt natuur langs de oevers van Lake Ontario. We zetten de mooiste plekken om te genieten van de natuur in de stad op een rij.

- High Park

Het meest bekende stadspark van Toronto is High Park met vele wandelpaden, kassen, moestuinen, historische gebouwen, picknickplaatsen en een zoo, die gratis toegankelijk is, net als het park zelf.

High Park Toronto
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Het park is heuvelachtig en wordt onderbroken door twee ravijnen. Je vindt er zeldzame wilde eikenbossen, in het water van Grenadier Pond komen veel vogels voor en in het voorjaar staan de kersenbloesems in bloei. 

- Tommy Thompson Park

Het Tommy Thompson Park staat ook wel bekend als Toronto's Urban Wilderness. Het uitgestrekte natuurgebied ligt op een nieuw aangelegd schiereiland en loopt 5 kilometer Lake Ontario in. Het staat bekend als belangrijk gebied voor vogels; er komen maar liefst 300 soorten voor, zoals de stern, zwartgekroonde nachtreiger en ringsnavelmeeuw en er vindt ook belangrijk vogelonderzoek plaats. En er is nog meer wildlife te vinden: van landschildpadden tot aan coyotes en diverse soorten slangen. 

Tommy Thompson Park
Ringsnavelmeeuwen in Tommy Thompson Park
Deel op Pinterest

Wil je het park bezoeken? Bereid je bezoek dan goed voor. Zo is het park doordeweeks pas open vanaf 16.00 uur en gelden er vele regels om de flora en fauna te beschermen. 

- Toronto Islands

Het Toronto Island Park, gelegen in het Ontariomeer, omvat 15 eilandjes. Pak een veerpont vanaf de Jack Layton Ferry Terminal in de stad en in een klein kwartier sta je op een van de eilanden, die onderling met elkaar zijn verbonden met bruggetjes. De eilanden zijn autovrij en op Centre Island kun je een fiets, kano of sup huren om de omgeving te verkennen. Op dit grootste eiland vind je ook een kabelbaan en treintje. Plof neer op het terras van een van restaurants of op het gras en geniet van de skyline van Toronto.

Skyline Toronto
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Op de overige eilanden vind je veel particuliere huisjes met prachtige tuinen, maar ook stranden waar je kunt zwemmen. Bij Gibraltar Point staat een historische vuurtoren uit 1809. Met kinderen is een bezoekje aan de Far Enough Farm of de William Meany Maze een aanrader. 

2. Natuurgebieden rondom Toronto

Ook in de nabijheid van Toronto vind je veel natuur. Er zijn enkele natuurgebieden die zeker bij toeristen niet heel bekend zijn. Hou je van wandelen of klimmen, lees dan zeker even verder voor een aantal geheime pareltjes in de buurt van de stad. 

- Hamilton Falls

Op ruim een uur rijden van Toronto vind je het havenstadje Hamilton, waar je maar liefst 100 watervallen in de omgeving kunt vinden. Dat is moeilijk kiezen! Wij bezochten de Webster's Falls en Tew's Falls, beide gelegen in het Spencer Gorge Conservation Area.

Webster Falls
Deel op Pinterest

Bij de Webster waterval zagen we het mooie plaatje met de stenen brug erboven, terwijl de Tews waterval in een prachtige canyon ligt en maar liefst 43 meter hoog is. We volgden de wandelroute naar Dundas Peak, waar we werden getrakteerd op een prachtig uitzicht over de groene omgeving.

Dundas Peak
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Bij Hamilton vind je ook de Tiffany Falls, Albion Falls, Chedokee Falls en vele andere watervallen. De omgeving zorgt voor uren wandelplezier en zeker als je net als ik van watervallen houdt!

- Rattlesnake Point

Rattlesnake Conservation Area ligt bij het stadje Milton. Vanaf verschillende uitzichtpunten heb je een prachtig zicht op de omgeving. Hou je van klimsport, dan ben je hier ook aan het goede adres. Er zijn veel klimroutes uitgezet op de rotsen. Wandelaars volgen de Nassagaweya Canyon Trail naar Crawford Lake.

Rattlesnake Point
Deel op Pinterest

- Luther Marsh

Luther Marsh Wildlife Management Area in Grand Valley (Ontario) is een gebied met moeras, een meer en bossen waar je kunt wandelen en kajakken. Hou je van vogels en wildlife, dan zit je hier goed. Er komen maar liefst 260 vogels, 35 soorten zoogdieren en 20 soorten amfibieën en reptielen voor.

3. Natuur op enkele uren rijden van Toronto

Ben je bereid om wat verder te rijden? Ook dan is er voldoende natuur te vinden. Op ongeveer 2 uur vanaf Toronto naar het noorden kom je in de Blue Mountains aan de zuidkant van de Bruce Peninsula. In de winter is dit een skigebied, in de zomer kun je er prachtig wandelen en fietsen en ook gebruik maken van de gondel de bergen in. Je hebt vanaf de bergen een mooi uitzicht op de baai van Lake Huron. Ook boottochten zijn er mogelijk. 

Niagara Falls
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Ook de wereldberoemde en indrukwekkende Niagara Falls zijn goed te bereiken vanaf Toronto, net als het Algonquin Provincial Park en de 1000 Islands bij Kingston. Bekijk al onze tips voor natuur in Oost-Canada

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!