Ga naar content

Khorixas en het Versteende Woud

Mooiste plekken Namibië - Bomen waar eens dinosauriërs onder lagen te rusten liggen nu als versteende reuzen in de Namibische savanne. Khorixas, nabij Twyfelfontein en het Petrified Forest, vormt een exclusieve bestemming in Namibië. Ook de hoogste berg van Namibië, de Brandberg, is een belangrijke bezienswaardigheid nabij Khorixas.

Khorixas in Namibië

Vanaf Swakopmund loopt de weg naar Khorixas noordwaarts richting Henties Bay. Bad-en visplaats maar vooral toegangspoort naar de Skeleton Coast en Damaraland. De kortste weg gaat dwars door de Namib woestijn. Deze woestijn is kaal, leeg, verlaten en ’s ochtends vroeg vooral mistig. Het is haast een opluchting weer de savanne in te rijden en bomen te zien. Langs de weg vrij lopende runderen met een zeboe-bult en een prachtig roodbruine kleur. Traditioneel heeft dit gebied een grote autonomie, het land is niet verkaveld en in bezit van een dorpsgemeenchap. Ook de camping in Khorixas wordt met hulp van de overheid door de lokale gemeenschap beheerd.

1. Petrified Forest

Het gebied rondom Khorixas in Namibië is vooral bekend geworden door het Petrified Forest aan de weg van Khorixas naar Palmwag. Ver weg van de kust ligt hier een stille getuigenis van een stormvloed zoals in mensenheugenis niet voorgekomen is. Was het een aardbeving? Een meteorietinslag? We zullen het nooit weten, maar driehonderd miljoen jaar geleden werd de kust van Angola getroffen door een mega vloedgolf. 

Petrified Forest
Deel op Pinterest

Bomen van tientallen meters hoog knapten als lucifershoutjes af, werden meegesleurd en honderden kilometers zuidelijk op het strand gesmeten. Bedekt met slib werden ze geconserveerd tot de dag van vandaag, het versteende woud, het Petrified Forest nabij Khorixas is een top bezienswaardigheid op je weg naar Damaraland of tijdens je rondreis naar andere gebieden in Namibië.

2. Bijzondere plant in Namibië: Welwitschia mirabilis

Brokstukken van dertig meter tot enkele centimeters liggen nu verspreid in een savannegebied van enkele honderden vierkante meters. Daarbij hebben ze gezelschap gekregen van een levend fossiel: Welwitschia mirabilis. Plat op de grond liggen bladeren als brede, leerachtige groene linten. 

Welwitschia mirabilis
Deel op Pinterest

Met een lange wortel kunnen ze net voldoende water opzuigen om het honderden jaren uit te kunnen houden in deze dorre omgeving. De meeste van deze bijzondere planten worden 500 tot 600 jaar oud, sommige exemplaren zouden naar het schijnt zelfs 2000 jaar oud zijn. 

Reis naar Khorixas

Hoe onderneem je best een reis naar Khorixas en het Petrified Forest? Er zijn verscheidene opties. Of je kiest ervoor om zelf een fly-drive te regelen, of je selecteert een reeds georganiseerde reis naar Namibië met Khorixas op het programma, zie onze reistips. In de droge tijd is het een aangename rit van Khorixas naar het 50 kilometer westelijk gelegen Petrified Forest. Vanaf februari-maart komt de regen en dan wordt het tijd voor de 4WD. Twee rivieren met stevig stromend water moeten doorkruist worden. De beloning met levende en dode fossielen is echter groots.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!