Ga naar content

Kajakken in Canada

Zeekajakken in Canada - westkust

Reizen naar Canada staan op de verlanglijst van de meeste natuurliefhebbers. Velen kennen Canada als een heel groot en erg "leeg" land, waar de overweldigende natuur nog steeds de overhand heeft. Dit maakt Canada dan ook een fantastische vakantiebestemming voor avonturiers van alle leeftijden en niveaus.

Kanoën en kajakken in Canada

Naast enorme bergmassieven, oneindige toendra's en grassige prairies wordt het Canadese landschap voornamelijk bepaald door water, heel veel water. Tienduizenden meren, gevoed door evenveel stroompjes, razende rivieren en duizelingwekkende watervallen. Dit alles wordt ook nog eens omringd door drie van de vijf oceanen op onze aarde: de Atlantische-, de Arctische- en de Pacifische oceaan.

Vancouver kajak
Deel op Pinterest

Door de eeuwen heen hebben de inwoners zich dan ook perfect aangepast aan een leven rondom de Canadese waterwegen. Met name de kano en de kajak zijn de meest tot de verbeelding sprekende oorspronkelijke vaartuigen. Waar de kano voornamelijk gebruikt wordt op de meren en rivieren, daar vindt de kajak haar toepassingen op de kustwateren en aangrenzende rivieren en meren. Het ontwerp van de eerste kajak gaat al ruim 4.000 jaar terug. De traditionele 'boot van de jager' is door de tijd heen in een modern en kleurrijk jasje gestoken en heeft hedendaags dan ook een grotendeels recreatieve functie gekregen.

Vandaag de dag is een van de populairste excursies in het land dan ook zeekajakken in Canada. Tal van reisorganisaties bieden het als optionele tour of excursie tijdens een individuele rondreis of groepsreis in Canada.

Wat zijn de mooiste gebieden om te kajakken in Canada?
De gevarieerde kustlandschappen van Vancouver Island en de Sunshine Coast, net ten noorden van Vancouver, zorgen op zich al voor een unieke natuurbeleving: van magische getijdepoelen en prachtige stranden tot de mysterieuze diepten van de oceaan. De kustwateren herbergen een spectaculaire natuurlijke diversiteit, waaronder 29 soorten zeezoogdieren, waaronder grijze walvissen en orka’s.

Fjorden en inlets in Canada

Grote delen van de Canadese westkust worden gevormd door een nagenoeg oneindig netwerk aan beschutte zeestraten en fjordachtige inlets. Dit schermt onder andere de oceaan-deining en branding af van de parken en gebieden die juist voor het zeekajakken erg aantrekkelijk zijn.

De moderne en uiterst stabiele zeekayak biedt daarom ook dé unieke mogelijkheid om ongestoord deel uit te maken van dit fantastische landschap. Geruisloos en met minimale diepgang is het mogelijk om ontelbare eilandjes, baaitjes en stranden bij de kust van Canada op een relaxte manier te gaan ontdekken. De heldere wateren bieden ons ook een verrassend kijkje onder de waterspiegel, waar een kleurrijk pallet aan zeesterren en andere kleine zeediertjes zich ontvouwt.
Fantastische kust-landschappen en een uiterst gevarieerde natuur in, op en om het water. Kortom, zeekayakken in Canada is een ware 360 graden belevenis.

Kajakken in het binnenland

Een aaneenschakeling van Nationale- en Provinciale Marine Parken maakt het tevens mogelijk om voor iedereen een passend westkust-kayak-avontuur samen te stellen, van enkele uurtjes tot meerdere dagen. Meerdaagse kayak-avonturen brengen je naar onbewoonde eilandjes, verlaten stranden en beschutte baaitjes. Boven een knapperend kampvuurtje marshmellows roosteren en de zon onder zien gaan.

Kajakken op het meer
Deel op Pinterest

Omdat zeekajakken als activiteit op zich voor de meesten een niet alledaagse belevenis is, wordt er soms nog wel eens een klein beetje 'extreem' tegenaan gekeken. Zeekajakken is in vele opzichten prima te vergelijken met bijvoorbeeld wandelen of fietsen, je kunt het uiteraard zo 'gek' maken als je zelf wilt.

Zeekayaks zijn stabiele vaartuigen en veelal te vinden in 1-persoons of 2-persoons uitvoeringen, waarvan bij sommige modellen zelfs een speciaal kinderzitje kan worden toegevoegd. Hiermee is het ook uitermate geschikt voor een vakantie in Canada met kinderen. De meeste fabrikanten voorzien hun kayaks van een voetbediend roer om het vaargenot te vergroten. Tevens heeft een zeekayak meerdere waterdichte compartimenten, zodat er voldoende extra kleding, eten en zelfs gehele kampeeruitrustingen makkelijk meegenomen kunnen worden.

Kajakreis Canada boeken

Eerdere kayak ervaring is zeker niet noodzakelijk, kies als je geen ervaring hebt in eerste instantie wel voor een begeleide kayak-tocht. Gerenommeerde kayak-outfitters aan de westkust informeren je graag en goed over de vele mogelijkheden en hebben de beschikking over uitstekende materialen, de juiste vergunningen en gecertificeerde gidsen. Ze zorgen voor een uniek avontuur dat waarschijnlijk naar meer doet verlangen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!