Ga naar content

Nationale Parken in Zuid-Afrika

De Nationale Parken in Zuid-Afrika barsten van natuur en wildlife. Wil je de big five spotten? Dan maak je hier een grote kans. Maar er is meer. Na de eerste impressie en verwondering bij het zien van een olifant, leeuw of neushoorn, ga je in een nationaal park steeds meer op de kleine dingen letten. Een bontgekleurde vogel op een tak, een kudde antilopen of een slang op de grond. En naast de vele bijzondere dieren, bieden de nationale parken van Zuid-Afrika een waaier aan unieke bomen en planten. 

Via een toegangspoort begeef je je in een park. Hou rekening met openings- en sluitingstijden. In de meeste parken vind je omheinde kampen, met kampeerplekken en comfortabele lodges of hotels, waar je veilig kunt overnachten.

Hier vind je meestal ook winkels en restaurants en een receptie, waar je safari's en excursies kunt boeken. Georganiseerde game drives vinden vooral in de vroege ochtend en in de late middag plaats. Op die momenten zijn de roofdieren het meest actief en heb je een betere kans om dieren in actie te zien. 

Big Five in Zuid-Afrika
© Erwin Vissers
Deel op Pinterest

Altijd handig is een goede herkenningskaart van Zuid-Afrika; hiermee kan je gemakkelijk dieren of sporen identificeren. In onze shop vind je  - met name voor Kruger - ook uitgebreidere gidsen met informatie per camp.

Mooiste Zuid-Afrikaanse nationale parken

Er zijn in totaal 21 nationale parken in Zuid-Afrika. Enkele parken springen er wat meer uit dan anderen, zij het om hun omvang, het landschap of de dieren die je er kunt bewonderen. Dit is onze top 5 van Nationale Parken!

1. Kruger National Park

Nationaal Park Kruger is het bekendste en grootste park van Zuid-Afrika en om tal van redenen verdient dit een eerste plek op de lijst van favorieten. Het park ligt in het noordoosten van het land en wordt doorkruist door enkele rivieren. Een aantal verharde routes voert langs de verschillende camps en door de diverse landschappen. Elk deel van het park heeft weer zijn eigen landschapskenmerken en daarmee ook zijn typische dieren. 

Hét Nationaal Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Sommige mensen kiezen er voor om een daguitstap te maken, anderen combineren een verblijf van enkele dagen met bijvoorbeeld de Panoramaroute of een ander deel van Zuid-Afrika. 

Het nationaal park is dusdanig groot dat je er ook een week of meer kunt rondtoeren. Dat deden wij met het gezin. We begonnen bovenaan in het noorden, bij de Pafuri Gate en zakten af langs verschillende camps naar het drukkere zuiden. Elk deel heeft zijn voordelen, maar wanneer je slechts een of enkele dagen de tijd hebt, zou ik aanraden om je te richten op het zuidelijke deel van Kruger.

2. Pilanesberg National Park

Pilanesberg is met drie uur rijden van Johannesburg waarschijnlijk het meest toegankelijke Nationale Park van Zuid-Afrika. Het is wat rustiger dan Kruger en makkelijker te bereiken vanaf Jo'burg wanneer je tijd in Zuid-Afrika beperkt is. Een ander voordeel is dat Pilanesberg volledig malariavrij is. Daarnaast is dit een van de beste vogelgebieden in Zuid-Afrika, met diverse uitkijkpunten bij dammen en waterholes. Voldoende redenen dus om Pilanesberg als alternatief te kiezen voor Kruger.

Ook hier vind je overnachtingsplekken in alle prijsklassen. Ten zuiden van het gebied bevindt zich het imposante Sun City resort, en er zijn voldoende kleinschalige accommodaties te vinden in en rond het park.

Een dagexcursie geeft al een goede indruk, maar wil je dit nationale park optimaal beleven, dan bevelen we aan om twee tot drie dagen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een dag zelf rondrijden met een huurauto en een dag op stap met een gids. Ter plekke is een georganiseerde game drive te boeken. 

Neushoorn in Nationaal Park Zuid-Afrika
© Erwin Vissers
Deel op Pinterest

Tijdens een safari maak je kans op 7.000 diersoorten; roofdieren, antilopen en meer dan 350 verschillende vogelsoorten. Ruim 200 kilometer aan wegen voeren langs de verschillende hotspots en biotopen. De Mankwe Dam vormt het centrale punt; vanaf de shelters kan je olifanten, leeuwen en andere dieren zien bij de oevers van het stuwmeer.

3. Mount Zebra National Park

Dit is onze insider tip, aanbevolen door locals! Met uitstekende kans op het spotten van een buffel en zwarte neushoorn, is dit een park dat je op de planning moet zetten als je van Kaapstad naar Johannesburg rijdt of vice versa. Naast buffels en neushoorns kunnen aardwolf, jachtluipaard, Stanleys kraanvogel en Denhams trap hier gezien worden. 

Mount Zebra National Park
Deel op Pinterest

Meest iconisch dier in dit nationale park is echter de Kaapse bergzebra. Deze zebra is een stuk kleiner dan de enige andere bergzebra (Hartmanns zebra) en kenmerkt zich door bredere strepen. De soort was in de jaren 30 bijna uitgestorven, maar door een speciaal fokprogramma in deze omgeving hebben de Kaapse bergzebra's het gered. 

Mount Zebra NP ligt in de oostelijke kaap en is te combineren met een bezoek aan Graaff-Reinet en een andere schitterend nationaal park, Camdeboo. 

Lekker Local tip

4. Table Mountain National Park

Wanneer jouw reis aanvangt in Kaapstad is de natuurlijke schoonheid van Table Mountain National Park een must. Na een bezoek aan de bruisende stad liggen hier steile bergen en heerlijke stranden op je te wachten. De iconische afgevlakte berg is de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Zuid-Afrika; met de beroemde kabelbaan bereik je de top. 

In de omgeving kan je van alles beleven. Wandel over een de trails in de bergen, ga picknicken in het bos, fotografeer de pinguïns bij Boulder Beach, geniet van de geuren van het fynbos en neem de Flying Dutchman kabelbaan naar de vuurtoren. Table Mountain National Park is het leefgebied van caracals, klipdasjes en bavianen. 

Kabelbaan naar de Tafelberg
Deel op Pinterest

Vooral voor plantenliefhebbers is dit nationaal park een schatkamer: er zijn ca. 2.200 plantensoorten en nog eens 1.470 bloemensoorten geregistreerd op de Tafelberg, waarvan een groot deel alleen hier voor komt. Aan de oostkant van de berg ligt bovendien de 1.300 ha. grote Botanische Tuin van Kirstenbosch, met een unieke plantencollectie uit alle delen van de wereld. Genoeg te doen dus voor natuurliefhebbers om en bij Kaapstad.

5. Augrabies Falls National Park

Tot slot nog een van de meest bijzondere en afgelegen nationale parken in Zuid-Afrika. Dit gebied verdient haar plekje in de top 5 vanwege het adembenemende landschap en de vele prachtige wandelroutes. Slechts weinig rondreizen voeren langs Augrabies in de Noord-Kaap. 

De natuur is hier heel spectaculair, met woeste bruine rotsen en bulderende Oranjerivier die haar weg door het nationaal park baant. De Augrabies watervallen zijn de publiekstrekker, vooral in het regenseizoen als het water op volle kracht over de rotsen klettert en 56 meter de diepte in stort.  

Augrabies landschap
Deel op Pinterest

Andere trekpleisters van Augrabies is de Maanrots / Moon Rock. Deze bult in het landschap wordt vaak vergeleken met de rug van een walvis en is een prominent herkenningspunt in het nationaal park. Als je de top beklimt, heb je een van de beste uitzichten op het omliggende landschap.

En ook al is het niet de voornaamste reden van een bezoek aan het natuurgebied, ook hier heb je weer een diversiteit aan dieren, waaronder antilopen, luipaarden, jakhalzen en de Afrikaanse wilde kat. Van planten is de bijzondere kokerboom het meest opvallend. De vroegere jagers gebruikten de boom om hun kokers voor pijlen te maken.

Op een restcamp met chalets van Sanparks en de fraai gelegen Oranjekom Gorge Cottage na, zijn er niet veel accommodaties in het park. Het natuurgebied kan verkend worden met een huurauto, een 4x4 of te voet. Bij de receptie kan je tevens een begeleide safari reserveren. 

Let wel, in de zuiderse zomer (januari en februari) kan het heel heet worden in Augrabies. De lente en de herfst zijn betere reisperiodes. 

Rondreis langs nationale parken

De ultieme vakantie in Zuid-Afrika beleef je niet in één park. Maak een rondreis langs verschillende parken en geniet van de veelzijdigheid aan soorten fauna en flora. Meer weten over reizen naar het land? Check dan de overige informatie op onze site of raadpleeg de officiële website van Zuid-Afrika.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!