Wandelen in Ierland

Direct naar onze reistips
Activiteit

Natuurvakantie Ierland - Het is een paradijs om te hiken: wandelen in Ierland is populairder dan ooit. De vredige landschappen, de gastvrijheid en mooie natuur, maar ook de mooie wandelpaden maken Ierland tot een topbestemming voor een meerdaagse wandelvakantie. Diverse organisaties zijn gespecialiseerd in verzorgde wandelvakanties in Ierland. Wie er op eigen houtje op uit trekt, kan terecht bij De Zwerver voor wandelgidsen en -kaarten van Ierland.

Wandelreizen in Ierland

Er zijn drie bekende en een groot aantal minder bekende wandelroutes die de moeite zijn. Wat is de mooiste wandelroute in Ierland? Dat is een moeilijke vraag; elke wandelreis is weer anders. In het zuidwesten, op de schiereilanden, liggen de populairste wandelroutes: de Kerry Way is de langst bewegwijzerde route van Ierland (215 km), maar volgens National Geographic is de Dingle Way nog mooier. In het oosten van Ierland kan je wandelen in de bergen. De Wicklow Way slingert er van zuid naar noord door het landschap van de Wicklow Mountains. Elke wandelroute heeft zijn charme, waardoor wandelen in Ierland nooit gaat vervelen! Tips voor de mooiste wandelreizen in Ierland:

1. Dingle Way

Dingle is een schiereiland aan de zuidwestkust van Ierland. De bergen eindigen hier abrupt in de Oceaan. Een van de bekendste en waarschijnlijk ook mooiste routes om te wandelen in Ierland bevindt zich op dit schiereiland en draagt, niet verwonderlijk, de naam Dingle Way. De wandelroute voert langs de Ierse kustlijn en biedt hier fraaie uitzichten op rotsen en kliffen. Bovendien heeft dit gebied ook een grote historische waarde. Zo zijn er fraaie bezienswaardigheden als het Kilmalkedar kerkje, de Gallarus Oratory, een stenen kerkje van tussen de 6de en 9de eeuw. Ook werd de film Far and Away, met Nicole Kidman en Tom Cruise in de hoofdrol, op het Dingle Schiereiland gefilmd.

2. Wicklow Way

Dwars door het hart van de Wicklow Mountains! Deze wandelroute ten zuiden van Dublin is de oudste gemarkeerde route in Ierland en voert je mee door een van de mooiste stukken natuur. Lees meer over de Wicklow Way.

3. Kerry Way

De Kerry Way is een populaire wandelroute langs de beroemde Ring of Kerry, op het Ierse schiereiland Iveragh. Deze verken je wel te voet, waardoor je op plaatsen komt, die met de auto niet zichtbaar zijn. De route vangt aan bij het toeristische plaatsje Killarney. Het is de langste bewegwijzerde wandelroute van Ierland. Loop je het hele pad, dan is dit 215 km. Niet alleen de natuur is prachtig, je komt ook langs pittoreske dorpjes met marktjes, kastelen en boerderijen.
Reisboekhandel De Zwerver heeft handige wandelkaarten van Kerry.

4. Beara Way

Wandelen op het eiland Dursey. Geloof het of niet, het bestaat nog, een eiland met slechts 15 inwoners en een zestal auto's. De natuur is hier ongerepter dan op de Dingle Way! De wandelroute van Beara is een goed bewaard geheim; een pareltje voor wie wil wandelen in Ierland.

5. Connemara

En we hebben nog een aanrader om te wandelen in Ierland. Connemara, een gebied in het westen, is een prachtig wandelgebied. Uitgestrekte hoogveengebieden en ruige bergen wisselen hier af. Pittige tochten voeren over de hellingen van de Twelve Pins. Het landschap diende als inspiratie voor o.a. Yeats en Oscar Wilde. De natuur, de pittoreske huisjes en de Ierse folkmuziek in de pubs dragen bij aan de sfeer. Sommige wandelingen voeren over eilanden in de omgeving van de westkust. De Aran Islands bijvoorbeeld; 3 eilanden bij Galway Bay.
Reisboekhandel De Zwerver heeft verscheidene goede wandelkaarten van Connemara.


Waardering: 3,5 door 3 persoon(en)

Activiteit toevoegen

Heb jij ook leuke tips voor andere natuurreizigers? Voeg dan een activiteit toe die volgens jou echt de moeite is!

Deel je activiteit
Dingle Way
Dingle Way
Dingle Way Connemara Wandelen met kids Wandelen in Ierland