Ga naar content

Grasland

Graslanden zijn wellicht niet de eerste keus wanneer je op zoek bent naar een gevarieerd landschap. Toch zijn er verschillende soorten graslanden met schitterende vegetatie en een grote verscheidenheid aan diersoorten.

Mooie graslanden

Wat zijn de verschillende types graslanden en op welke reisbestemming kom je wat tegen? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen savanne en steppe? En wat is de toendra? Zoals de naam al doet vermoeden zijn graslanden grote vlaktes waar gras domineert. Vele graslanden zijn het werk van mensenhanden en zijn ontstaan doordat de gebieden werden ontgonnen voor onder andere veeteelt. Natuurlijke graslanden zijn de savanne, steppe en toendra. De savannen zijn tropische of subtropische grasvlaktes, met verspreide bomengroei. In de lente kan het erg mooi zijn om door grasland te wandelen. Later in het jaar kan dit vaak bemoeilijkt worden door moessonregens of hitte. Bekijk hieronder het aanbod reizen in savannen of zoek per reisbestemming naar mooie safari's en rondreizen.

1. Savanne

Savannen komen we onder andere tegen in Afrika, Azië en India. Vooral de Afrikaanse savannen staan bekend om hun grote verscheidenheid aan inheemse diersoorten als de neushoorn, olifanten, buffels, leeuwen en nog veel meer. Het maken van een jeepsafari door de savannen is daarom zeker een aanrader.

2. Steppe

Steppen zijn grasvlakten waar geen bomen groeien. Dit heeft te maken met de grote droogte die in deze gebieden heerst. Centraal Azië staat bekend om zijn enorme steppen. Vooral in Mongolië vind je enorme uitgestrekte en ongerepte gebieden.  Het is mogelijk om rond te trekken zoals de nomaden dit nog steeds doen en te overnachten in een authentieke ger-tent. Ook in Europa vinden we de steppen in bijvoorbeeld Spanje en Hongarije.

3. Toendra

De Toendra is eveneens een kale vlakte waar alleen grassen, mos en kleine struiken groeien. De toendra vinden we voornamelijk aan de rand van de poolgebieden. Door de lage temperaturen in dit gebied is het klimaat zeer ongunstig voor de groei van bomen en planten. De grond van de toendra is gedurende het hele jaar bevroren. Alleen de bovenlaag ontdooit gedurende de zomermaanden. Toendra’s vinden we terug in landen als IJsland, Alaska en Rusland.

Mooie graslanden in Europa

In Europa vind je prachtige gebieden met grasland. Een voorbeeld hiervan is het Nationaal park Cabañeros in het gebied Monte de Toledo, ook wel de "Serengeti van Spanje" genoemd. Een bergachtig gebied waar ook veel dieren te zien zijn, o.a. gieren, arenden en zwarte ooievaars.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!