Ga naar content

Safari in Zuid-Afrika

Natuur Zuid-Afrika - Wie veel wilde dieren wil zien, moet een wildlife safari in Zuid-Afrika maken! In een land met zoveel nationale parken en wildparken zijn de mogelijkheden eindeloos. Waar kan je de mooiste safari maken? Bekijk onze tips en bereid je voor op een spectaculaire safari reis naar Zuid-Afrika. Game Drives brengen je oog in oog te brengen met de Big 5: leeuwen, buffels, olifanten, luipaarden en neushoorns. En wat dacht je van alle andere wilde dieren die je hier ziet? Check het complete overzicht van fauna in een van onze Zuid-Afrika natuurgidsjes!

In de meeste reservaten kan je overdag met een huurauto rondrijden, maar een begeleide game drive safari met 4WD is ook mogelijk. Rangers brengen je dan direct naar de beste locaties om het wild te spotten. In de meeste particuliere parken, maar ook in de grotere nationale wildparken is het mogelijk om deel te nemen aan night drives. Elke keer is het weer een verrassing wat de schijnwerper zal laten zien. Een luipaard? Of een overstekende pofadder? Naast de Big 5 zijn er ook parken waar je de Big 7 kunt zien. Dit is de Big Five plus witte haaien en walvissen.

1. Safari in Kruger

Kruger Nationaal Park is een van dé beste nationale parken voor een safari. Voor velen is Kruger de beste plek ter wereld om wildlife te zien. Met maar liefst 147 zoogdieren en meer dan 500 vogelsoorten weet je niet waar eerst te kijken. Om maar een voorbeeld te noemen: in het park leven ruim 11.000 olifanten en 18.000 zebra's en wel 90.000 impala's. Voeg daar 50 vissoorten, 34 amfibieën en 114 reptielen aan toe en je wildlife experience in Zuid-Afrika is compleet!

Wildlife: zwarte neushoorn, witte neushoorn, buffel, olifant, nijlpaard, luipaard, leeuw, jachtluipaard, gevlekte hyena, wildehond, bosbok, waterbok, giraf, impala, gnoe...
Ligging
: noordoosten, grens met Mozambique.

2. Safari in het noorden van Zuid-Afrika

Vanaf Johannesburg kan je ook afwijken van de gebaande paden. In het noorden van het land liggen enkele minder bekende wildparken, vaak privé eigendom of simpelweg minder gepromoot door het Afrikaanse toeristenbureau. Kijk eens naar Marakele Nationaal Park, op slechts enkele uren rijden vanaf Jo'burg, of naar Mapungubwe, op de grens met Zimbabwe en Botswana.

3. Safari vanaf Kaapstad

Op slechts twee uurtjes rijden vanaf Kaapstad, nabij Touwsrivier, ligt het Aquila Game Reserve. Een prima wildpark voor een safari in de omgeving van Kaapstad. Dit is de ideale safaribestemming voor wie 100% malariavrij de Big Five wil zien of voor wie geen tijd heeft om vanaf Cape Town helemaal naar Kruger door te reizen.

Beste plekken voor een safari in Zuid-Afrika
Deel op Pinterest

4. Safari bij Port Elizabeth

Addo Elephant Park - Nabij Port Elizabeth bevindt zich een van de populairste nationale parken van Zuid-Afrika, het Addo Elephant National Park. In Addo NP leven naast olifanten ook de andere Big Five. Sinds het nationale park werd doorgetrokken tot de zee, kun je er tijdens een safari naast de Big 5 ook walvissen en witte haaien zien. Vanaf Addo Elephant kan je tevens doorreizen naar Graaff-Reinet en Camdeboo Nationaal Park, wat ons betreft ook een zeer leuk wildpark.

Wildlife: Big 5, jakhalzen, walvissen, haaien, antilopen
Ligging
: centraal aan de zuidkust

5. Safari vanaf Durban

St. Lucia in Zuid-Afrika is de plek om nijlpaarden te spotten! In het oosten van Zuid-Afrika, ten noorden van de stad Durban, ligt het iSimangaliso Wetland Park. In dit drassige gebied, waar o.a. St. Lucia Wetlands deel van uitmaken, zal je veel wildlife zien. 

Nijlpaarden in Zuid-Afrika
Deel op Pinterest

In de rivier liggen nijlpaarden te knorren, op de oevers warmen krokodillen zich op in de zon en tussen het struikgewas leven ruim 400 vogelsoorten. In de nabije omgeving kan je ook mooi snorkelen en duiken. Overdag kan je deelnemen aan game drives, in de avonduren worden er night drives georganiseerd.

6. Safari in de Noord-Kaap

Augrabies Falls National Park biedt vooral een zeer aparte natuur, met spectaculaire watervallen en karakteristieke kokerbomen. Maar in het maanlandschap van Augrabies leven ook vele leuke, wat kleinere dieren.

Wildlife: Vogels, springbokken, gemsbokken, giraffen, reptielen, stokstaartjes, klipspringers
Ligging: tegen grens met Namibie.

Wildlife in Zuid-Afrika

Wim van Schaik geeft ons met dit filmpje een kijkje in de dierenwereld van Zuid-Afrika. Niet alleen de grote bekende dieren worden in de kijker gezet, ook de vogels en kleinere diersoorten komen aan bod.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!