Ga naar content

Wolven spotten

Wildlife reizen - Wolven in het wild zien is een unieke en onvergetelijke ervaring. Je krijgt gegarandeerd kippenvel als je na een dag speuren ineens een wolf ziet rennen. Of nog beter: hoort huilen! Waar moet je zijn om deze majestueuze dieren met eigen ogen te zien? Wij hebben tips voor een geslaagde wolvenreis.

Beste plekken om wolven te zien

In Nederland en België wordt de wolf steeds vaker gezien. Toch is de kans dat jij hem ziet in eigen land nog vrij klein. Ga er niet actief naar op zoek, maar geniet van het moment mocht je ze toch ontmoeten. Bekijk voor meer informatie het filmpje op onze Facebook pagina.

Wat zijn de beste natuurgebieden om wolven in het wild te zien? Over de hele wereld heb je goede plekken om wolven te spotten, elk in hele andere omstandigheden. Ga je voor een winterreis op zoek naar Arctische wolven of juist naar het regenwoud om de manenwolf te zien? Wij zetten de top 11 plekken op een rij. Voor de onderstaande plekken geldt wel dat je de meeste kans hebt op een geslaagde wolfensafari als je met gids op pad gaat. Deze weten precies waar ze moeten zoeken.

Wolven in Europa

Waar leven wolven in het wild in Europa? Wat zijn de beste bestemmingen om wolven in Europa te spotten?

1. Wolven in Duitsland

Een wolvengebied dichtbij huis is Duitsland. Het ging decennialang slecht met de wolven in ons buurland, tot in het jaar 2000 weer wolvenpups in het wild werden geboren. De wolven hebben weer wat leefterrein gewonnen en zijn op meerdere plekken in Duitsland te zien. Met name het Beierse Woud is een uitstekende plek om wolven in het wild te spotten. Maar ook in Saksen, in het gebied net ten oosten van Dresden, leven veel wolven.

2. Wolven in Roemenië

Het absolute nummer 1 wolvenland van Europa is Roemenie. Als je ergens kans hebt op wilde wolven is het hier wel. Vooral in de Roemeense Karpaten wonen veel Euraziatische wolven. Het onaangetaste, bosrijke gebied creëert ideale leefomstandigheden voor de wolf. Het hele jaar door kan je de dieren bewonderen. Ga in de zomer op zoek naar pootafdrukken in de modder of speur in de winter naar afdrukken in de sneeuw. In dit berggebied kan je ook lynxen en bruine beren tegenkomen.

Wolf in Europa
Deel op Pinterest

3. Wolven in Wit-Rusland

Helaas is Wit-Rusland niet veilig om te bezoeken momenteel. Maar het is een geweldig land voor wolvensafari's. Bijvoorbeeld Nationaal Park Belavezjskaja Poesjtsja. Hier vind je op de grens met Polen een stuk oerbos waar Euraziatische wolven leven. Ook de super zeldzame Europese bizon en wilde paarden en zwijnen lopen hier rond. De winter is de beste tijd voor een wolvenreis in dit gebied. Door de ligging nabij Polen is dit park goed te combineren met een bezoek aan Bialowieza NP in Polen. Een ander goed wolvengebied in Wit-Rusland is het Nalibokiwoud. Hier kan je met een 4x4 op zoek naar de Big Five van Wit-Rusland: beren, wolven, lynxen, bizons en elanden.

4. Wolven in Spanje

In het noordelijke deel van Spanje zijn diverse natuurparken waar wolven nog in het wild voorkomen. Met een gids heb je goede kans om een glimp op te vangen van de dieren. De wolven hebben een redelijk vast patroon waardoor een gids weet waar hij/zij moet zoeken. Een wolventour bestaat hier vaak uit een jeeptour die je meeneemt de bergen in. Vervolgens wandel je door het gebied. Let onderweg goed op wolvenpoep en pootafdrukken! Lees meer over de wolvenreis in Spanje die Naturescanner heeft gemaakt.

5. Wolven in Scandinavië

Zowel in Zweden als Finland is de kans om wolven te spotten aanwezig. Vooral als je weet waar je moet kijken. In Noorwegen ging het een tijd niet goed met de wolf. Doordat de dieren veelvuldig afgeschoten worden is de populatie flink gedaald tot slechts enkele tientallen exemplaren. Noorwegen is daarom geen goede wolvenbestemming, maar ze kunnen er wel gezien worden. 

Wolf Noorwegen
Wolf in Scandinavië
© Inezia Tours
Deel op Pinterest

Wolven in Zweden
De uitgebreide wolvenpopulatie in Zweden is te danken aan een aantal wolven dat vanuit Finland de oversteek naar Zweden heeft gemaakt. Wolven komen vooral voor in het centrale deel van Zweden in de provincies Västmanland, Örebro, Värmland, Dalarna en Gävleborg. Hier leven ook andere wilde dieren zoals elanden, vossen, bevers en bruine beren.

Wolven in Finland
Wolven kijken in Finland doe je in de regio Kuhmo, op de grens met Rusland. De wildernis maakt het de ideale leefomgeving voor de Euraziatische wolf. Dankzij de middernachtzon is de zomerperiode een fijne tijd om op wolvensafari te gaan. Als je wil kan je dag en nacht kijken. In de Finse natuur heb je ook kans om veelvraten en lynxen te bewonderen. 

6. Wolven in Italië

Abruzzo Nationaal Park is dé plek in Italië om wolven en beren te spotten. Een mooie wolvenreis in Italië is die van All for Nature. Deze organisatie neemt je in de winter mee op excursie door de Abruzzen op zoek naar wolven. Ze zorgen voor ideale omstandigheden om wolven te spotten. Het is paartijd en de dieren zijn goed te zien in de met sneeuw bedekte gebieden. Extra voordeel van deze reis: een bijdrage aan natuurbeschermingsorganisatie Rewilding Europe is inbegrepen. 

7. Wolven in Nederland

Het zal je niet ontgaan zijn dat ook in Nederland steeds meer meldingen van wilde wolven worden gemaakt. Op de Veluwe leeft inmiddels een steeds grotere groep, maar ook op andere plekken in het land komt het dier steeds vaker voor in het wild. Volgens natuurbeschermers is dit positief aangezien de wolf zorgt voor balans in het ecosysteem. Het is een toppredator die de hoefdierpopulatie in stand houdt. 

Maar lang niet iedereen is blij met de terugkeer van de wolf vanwege doodgebeten veedieren en ook de moeflonkudde op de Hoge Veluwe lijdt eronder. Wat je ook vindt van de terugkeer van de wolf, de kans om ze in Nederland in het wild te zien is erg klein. Wil je graag wolven in het wild zien dan zal je toch naar het buitenland moeten afreizen.

Wolven in Noord-Amerika

Een goed wolvengebied is noordelijk Amerika. Zowel in de Verenigde Staten als Canada zijn plekken om de dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

8. Wolven in de Verenigde Staten

Met name in Yellowstone National Park komen nog wolven voor. Het uitgestrekte natuurgebied is een van de beste plekken in Amerika om wolven in het wild te zien. Dat is goed nieuws, want begin vorige eeuw was de wolf hier bijna helemaal uitgestorven. Dankzij een succesvolle herintroductie met wolven uit Canada lopen de wolven hier nu weer vrolijk rond. De beste plek voor wolven in Yellowstone is bij Lamar Valley, die je bereikt via de noordoostelijke ingang van het park. Om je kansen te vergroten kan je het best heel vroeg op pad gaan en bij zonsopkomst gaan speuren. Ook zonsondergang is een goede optie. In de winter is het het makkelijkste om de dieren te herkennen. Hun vacht steekt dan mooi af tegen de sneeuw. Andere inwoners van Yellowstone zijn de bizon, grizzly's, bergleeuwen, elanden en coyotes.

9. Wolven in Canada

Canada is een van de beste plekken ter wereld voor een wolvensafari. Hier leven verschillende wolvensoorten in groten getale. Zo kan je hier zowel de Amerikaanse wolf, de timber wolf, de Arctische wolf en de noordwestelijke wolf tegenkomen. Het gebied waar je gaat kijken bepaalt de ervaring van je wolvenreis. In Yukon, op de grens met Alaska, ga je overdag naar wolven speuren en geniet je 's avonds van het dansende noorderlicht.

Arctische wolf in CanadaDeel op Pinterest

In Nunavik kan je ook ijsberen, narwals, walvissen en andere bijzondere dieren spotten. Ook de Canadese Rocky Mountains zijn uitstekend om wolven te kijken. Combineer hier zeker je reis met hiken of fietsen. Let wel op: hoewel Canada een enorme wolvenpopulatie heeft, is het lastig de dieren te zien. Ze zijn erg mensenschuw. Om je kansen te vergroten zal je moeten afreizen naar afgelegen gebieden en kan je het best met een gids op pad. 

10. Wolven in Azië

Misschien is Azië niet een plek die samen met het woord wolf in je opkomt, maar toch kan je hier op wolvenreis. De beste plek om wolven te spotten in Azië is in het Himalayagebergte in India. In Hemis Nationaal Park in Ladakh maak je kans om de Tibetaanse wolf te ontmoeten in de ruige, onherbergzame omgeving. Deze omgeving staat ook bekend om de sneeuwluipaard. Twee bijzondere diersoorten in een reis, onvergetelijk!

11. Wolven in Afrika

Een speciale plek voor een wolvenreis is Ethiopië. Hier leeft de Ethiopische wolf die enkel voorkomt op toppen boven de 3000 meter. Wil je ze zien dan moet je in Bale Mountains NP zijn. Dit is het enige gebied waar deze bijzondere wolvensoort leeft. Tijdens je reis zal je misschien ook wel de bergnyala, gelada aap en de molrat zien.

12. Wolven in Zuid-Amerika

Er zijn niet veel plekken waar je wolven kunt spotten in Zuid-Amerika, maar wanneer je op reis bent door Brazilië moet je zeker een stop maken bij Cerrado park. Op de graslanden van dit park leeft een bijzondere wolvensoort: de manenwolf. Deze soort heeft erg hoge poten vergeleken met andere wolven zodat hij over het hoge gras heen kan kijken. 

Manenwolf CerradoDeel op Pinterest

Zijn naam heeft de wolf te danken aan de zwarte streep die van zijn nek naar beneden loopt. Als de manenwolf geïrriteerd is gaan de nekharen overeind staan, als manen. In het droge seizoen heb je de meeste kans op wolven in Brazilië, dit is van mei tot en met oktober. Wie in Cerrado wolven gaat kijken doet er goed aan niet alleen te focussen op de manenwolf. De wolf deelt zijn leefgebied namelijk met maar liefst 195 andere zoogdiersoorten en 200 amfibieën. Genoeg te zien dus!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!