Ga naar content

Fietsen in Zuid-Afrika

Wie gaat fietsen in Zuid-Afrika ervaart de natuur op een totaal andere manier. Tijdens een fietsreis kom je op routes die te voet of met de auto moeilijk bereikbaar zijn. De trails zijn fantastisch en het gehele jaar door te berijden. In de nationale parken kan je het fietsen afwisselen met een korte wandeling, wildlife spotten of even rusten en genieten van het verbluffende landschap. Bovendien is fietsen of mountainbiken in Zuid-Afrika een soort van "familieding": veel Zuid-Afrikanen trekken er in het weekend zelf graag op uit met de kinderen.

Waar fietsen in Zuid-Afrika?

De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen heel goed en fietsen is dan ook overal mogelijk. Er zijn allerlei soorten fietsroutes: van makkelijke bospaden tot steile downhills en technisch moeilijke singletracks. De beste fietsgebieden liggen in het zuiden van het land. Met name de groene Tuinroute is een schitterend gebied om te fietsen in Zuid-Afrika. Hou er rekening mee dat je vrijwel overal een klein bedrag aan entreegeld moet betalen.

1. Fietsen langs de Tuinroute

De Tuinroute is een van de meest toeristische gebieden, omdat je hier geniet van prachtige natuur en pittoreske plaatsjes. Het gebied strekt zich uit van Hermanus in de West-Kaap tot aan Port Elizabeth in de Oost-Kaap. Fiets langs beroemde nationale parken zoals het Addo Elephant National Park, langs de fraaie dorpen Mosselbaai, Knysna en Plettenbergbaai. In Tsitsikamma Nationaal Park deel je het pad met bavianen. Tips voor een rondreis Oost-Kaap.

2. Fietsen op de Swartbergpas

De Swartbergpas is een van de mooiste passen ter wereld. Op de mountainbike daal je samen met een gids in 54 km de fraaie pas af. Er wordt gestopt bij een struisvogelboerderij en een theetuin. Riksja Zuid-Afrika biedt een bouwsteen waarbij je op de fiets de berg afrijdt.

3. Fietsen in Kaapstad

Vanaf de Tuinroute kan je verder fietsen naar Kaapstad. Deze wereldstad moet je gezien en vooral beleefd hebben. In de omgeving van Kaapstad kan je prachtige bezienswaardigheden verkennen, zoals Kaap de Goede Hoop en weidse wijngaarden. Achter de Tafelberg ligt een uitstekend gebied om te mountainbiken; het Tokai Forest. Rijd langs groepjes bavianen, steeds hoger naar een adembenemend zicht op de omgeving. De beklimmingen zijn vaak pittig, de mountainbikepaden zijn fantastisch.
Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad.

4. Fietsen in Stellenbosch

Bikes and wines: ga fietsen langs de wijngaarden van Zuid-Afrika. De Kaapse wijnlanden strekken zich uit rond Stellenbosch en Franschhoek. Fietsen en mountainbiken is erg populair in de Kaapprovincie, zo hebben diverse wijnhuizen hun eigen mooie singletracks uitgezet. De fietspaden banen hun weg door de bossen op de immense landgoederen, door de wijngaarden.

Fiets van wijnboer naar wijnboer, geniet van een idyllisch landschap en proef de beste wijnen uit de regio: de Chenin Blanc en de Pinotage. Uiteraard heb je tijdens deze fietstocht ook de gelegenheid om zelf enkele flessen te kopen, zodat je in de avonduren kunt nagenieten. Better Places biedt een wijnfietstocht in Zuid-Afrika aan als losse bouwsteen.
Een van de beste plekken om te mountainbiken in Zuid-Afrika is het beschermde gebied Jonkershoek. Bij de poort kan je een dagpermit krijgen om vervolgens te genieten van de beste singletracks in het land. Rivieren, steile berghellingen, naaldbossen en een betoverend mooi uitzicht bepalen de omgeving tijdens het mountainbiken.

5. Fietsen in het oosten van Zuid-Afrika

Minder gebruikelijk maar bijzonder mooi is een fietsreis in het oostelijk deel van Zuid-Afrika. Verken de Drakensbergen en het Kruger Nationaal Park op de fiets. Ook het kleine koninkrijkje Swaziland is een hoogtepunt.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!