Ga naar content

Motorroutes in Nederland

Op de motor geniet je volop van mooie wegen door de natuur. Voor een motorrijder is er niets leuker dan op een mooie zomerdag op de motor te stappen en er op uit te trekken. Genieten van vrijheid!

Mooie motorroutes door de natuur

Voor prachtige motorroutes door de natuur hoef je niet naar het buitenland. Er zijn in Nederland meer dan genoeg mooie routes op de motor te vinden. Het bekendste natuurgebied is misschien wel de Veluwe, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld over een Waddeneiland te rijden. Het is fijn dat in Nederland de wegen erg goed zijn, waardoor je ontspannen op de motor kunt rijden. Onderweg zijn er overal leuke restaurants en rustplekken te vinden. Kijk eens of één van de onderstaande routes iets voor jou is.

1. Rondje Hoge Veluwe (103 km)

Deze route begint in Oud-Groevenbeek, tussen Ermelo en Putten. Als eerste rij je door Putten en ga je de N797 op richting Garderen. Je komt nog voor Garderen langs Krachtighuizen, waarna je door Garderen naar Nieuw Milligen rijdt. Je blijft naar het Oosten rijden en vervolgt vanaf Hoog Soeren de weg richting het Zuiden. Je komt daarbij eerst door Assel, waarna je naar de andere kant van de snelweg gaat, naar Hoog Buurlo. Hiervandaan rij je naar Ugchelen en pak je de N304 naar Hoenderloo.

Rijden op de Veluwe
Deel op Pinterest

Vanaf Hoenderloo rij je langs het Nationale Park De Hoge Veluwe, waarbij je veel bossen tegenkomt. Je rijdt nu naar het Zuiden, naar Deelen, waarna je de N804 pakt tot je bij de N311 rechtsaf kunt slaan. Je komt langs Schaarsbergen en blijft via het randgebied van De Hoge Veluwe rijden. Via de N310 rij je naar het Noorden, waarbij je als eerste door Oud-Reemst komt. Onderweg kom je in Otterlo nog langs het Nederlands Tegelmuseum.
Bij Harskamp verlaat je de N310 om binnendoor langs Westeneng en Drieënhuizen te rijden. Je komt nu wederom door Garderen, maar verlaat de stad dit keer richting De Beek en Uddel. Bij De Beek sla je linksaf de N302 op, waarbij je langs Speuld komt. Je blijft de weg helemaal uitrijden, waarbij je uiteindelijk in Harderwijk uitkomt. Onderweg kom je tijdens deze route restaurantjes tegen in de verschillende dorpen rond De Hoge Veluwe. Rond de Veluwe kom je natuurlijk overal molens tegen, die ook regelmatig open zijn voor bezichtiging.
Zorg dat je veilig de weg op gaat met een betrouwbare helm en een motor die in goede staat is. Koop nooit een tweedehands helm, omdat je niet weet wat er mee is gebeurd. Zo kan er sprake zijn van integrale schade. Nieuwe helm kopen? Kijk dan of de helmen in het assortiment voldoen aan een keurmerk.

2. Rondje Texel (75,7 km)

Texel is misschien wel één van de mooiste motorroutes door de natuur die je in Nederland zult vinden. De combinatie van zee, duinen en platteland maken motorrijden op het eiland uniek. Wanneer je met de pont vanuit Den Helder bent overgevaren, kom je aan in Het Horntje. Dit is ook waar onze motorroute start. Als eerste rij je richting Westergeest en rij je langs de kust naar Oudeschild, waar je ook een leuk museum kunt bezoeken. Via Dijkmanshuizen rij je naar het Noorden, waarna je door Oosterend en Zevenhuizen komt. Je vervolgt de weg langs zee, helemaal naar het noorden, tot voorbij De Cocksdorp. Het noorden van Texel heeft een prachtig uitzicht. Ook kun je er de Vuurtoren bezoeken. Via de westkant van De Cocksdorp rij je weer richting het zuiden, naar Zuid-Eierenland. Nu rij je opeenvolgend door Bargen, Spang, De Waal, Tienhoven en Ongeren naar Den Burg.
Hier kom je door het centrum, waar je prima een terrasje kunt pakken. Via de Kogerweg verlaat je de stad richting het Noorden, waar je via de Ruigendijk naar De Koog gaat. Nu rij je door Nationaal Park Duinen van Texel naar het Zuiden. Onderweg kom je langs Ecomare, dit is een museum en zeehondenopvang. Via Den Hoorn Texel rij je terug naar Het Horntje, waar je de reis bent begonnen.

3. Rondje Sallandse heuvelrug (203 km)

Deze route brengt je ook een stukje langs Nationaal Park De Hoge Veluwe, maar ook een eind ten oosten en noordoosten van de Veluwe. Je begint in het kleine plaatsje Stokkum, en gaat richting het noordwesten richting Holterbroek. Hier rij je via Neerdorp door Holten, waarna je door de Sallandse Heuvelrug rijdt. Via Luttenberg rij je nu naar het westen, langs Heino en Kasteel Het Nijenhuis naar het westen langs Landgoed Herxen. Bij Wijhe steek je het water over richting Veessen, waar je ook een korenmolen kunt bezichtigen. Je blijft nu een heel eind richting het zuiden rijden, langs de IJssel, waarbij je voorbij Terwolde rechtsaf slaat richting Spekhoek. Via Teuge rij je door Wilp-Achterhoek naar Klarenbeek, waar je nog een windkorenmolen tegen komt.

Via Beekbergen rij je naar Hoenderloo en Hoog-Baarlo. Je rijdt nu langs het Nationale Park De Hoge Veluwe richting Arnhem, door Rozendaal, langs Nationaal Park Veluwezoom. Via Ellecom rij je langs Dieren, waar je richting Olburgen de IJssel oversteekt. Via Bronckhorst rij je langs De Stoven, waarvandaan je naar het oosten gaat. Je komt nu langs Klein Dochteren en Zwiep, waarna je via Nettelhorst naar het beginpunt bij Stokkum gaat.

Geschreven door
Maarten de Bij
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!