Ga naar content

Winteruitjes in Nederland

Nederland - Een frisse neus halen, even lekker de buitenlucht in? Ook in de winter valt er van alles te beleven in eigen land. Kijk eens naar de foto van schaatsers hierboven, hoe mooi en typisch Nederlands kan het zijn? Helaas is het niet elke winter koud genoeg om te schaatsen, maar er zijn tal van andere leuke activiteiten in de winter te bedenken!

Wat te doen in de winter in Nederland?

Hou je van natuur en buiten zijn? Dan is er ook in Nederland veel te doen in de wintermaanden. Met meer dan 20 nationale parken zijn er vele mogelijkheden om te wandelen, te schaatsen of andere activiteiten in de natuur. Warme kleren aan, muts op en stevige schoenen aan! Je bent klaar voor de winter. Hieronder een aantal tips voor winteruitjes in Nederland.

1. Weekend weg in de winter

Droom jij ook van een comfortabel, romantisch huisje ergens midden in de natuur? Heerlijk weg van alles, met knisperend haardvuur en schapenvel. Boek een weekendje weg in de winter, verblijf dicht bij een natuurgebied en trek heerlijk op pad vanaf jouw bijzondere plekje! Enkele tips voor leuke overnachtingen. Bekijk meer tips op onze inspiratiepagina met bijzondere overnachtingen in de winter.

2. Wandelen in de winter

Er zijn zoveel mooie plekken voor winterwandelingen. Onze 6 favoriete wandelgebieden in de winter.

- Wandelen en schaatsen in Friesland
Friesland biedt nog van die echte wintertaferelen van vroeger. Idyllische molens langs bevroren rivieren waar mensen op natuurijs schaatsen. Geen zin in schaatsen? Trek dan wandelend de natuur in en laat je betoveren door het winterlandschap in het noorden. 

Schaatsen in Friesland
© Ewold/Visit Friesland
Deel op Pinterest

Wandelen op de Veluwezoom
De heuvelachtige omgeving ziet er prachtig uit in winterse sferen. Bekijk onze tips voor de mooiste tochten.

Wandelen in de winter
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug
Verken de Kaapse Bossen, de omgeving van Amerongen of de Soesterduinen. Wandel over de met rijp bedekte heide of door een winters bos.

- Wandelen op Terschelling
Op de Waddeneilanden kom je sowieso even in een andere sfeer. Bekijk onze tips voor mooie wandelroutes op Terschelling.

- Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Kom oog in oog te staan met een vosje of een van de vele damherten die in dit gebied leven.

Wandelen in de Achterhoek
Heerlijk wandelen in een coulissenlandschap. Langs oude boerderijen, glooiende akkers en mysterieuze bossen.

3. Winter aan de Nederlandse Kust

Hou jij ook van de frisse zeelucht in je haren? De zilte lucht, het gekrijs van meeuwen? De kust is een heerlijke plek om even helemaal uit te waaien in de winter. Maak een lange strandwandeling met de hond, wandel of fiets tussen de duinen en ga even lekker zitten op een pier of strandbankje. Bekijk ook onze tips voor bijzonder overnachten aan zee.

Strand in de winter
Deel op Pinterest

4. Bezoek aan een botanische tuin

Deze winter toch even tropische sferen opsnuiven? Bezoek dan eens een Hortus Botanicus. In Nederland zijn er 27 verschillende botanische tuinen, sommigen met kas, anderen alleen buiten. In een kas is het heerlijk warm. En je bent even in de tropen! Een arboretum richt zich vooral op bomen, een pinetum nog specifieker op naaldbomen. De bekendste botanische tuinen van Nederland vind je in Utrecht, Amsterdam en Leiden.

5. Wellness arrangement

De winter is een ideale gelegenheid om te genieten van spa en wellness. Een dagje wellness in de winter en je knapt weer helemaal op van die sombere, donkere dagen!

Wellness in de winter
Deel op Pinterest

Wanneer je een wellness arrangement in Nederland neemt, verblijf je meerdere dagen in een hotel met faciliteiten als spa en sauna en kan je dit combineren met gezond eten. 

6. Outdoor winteractiviteiten

Buiten in de winter
Deel op Pinterest

7. Indoor wintersport

Het lijkt er steeds meer op dat de mogelijkheden voor wintersport in de winter weer beperkt zijn. Niet getreurd, je kunt ook gaan skiën in Nederland. Waarom niet een weekend in eigen land naar een indoor skipiste. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!