Ga naar content

Planten / bloemen

Naturescanner, de naam zegt het al: wij laten je graag kennismaken met de natuur. Of je nu in de bergen klautert, door de jungle trekt of lekker langs het strand wandelt, in ieder land is er mooie natuur en elke bestemming heeft zijn eigen schoonheid op het gebied van bloemen en planten. Zijn er ook speciale plantenreizen en bloemenreizen? Jazeker!

Bestemmingen met veel bloemen en planten

Waar vind je een rijke flora? In welke landen groeien veel bloemen en wat zijn vakantiebestemmingen met mooie planten? Er zijn veel mooie plekjes te vinden met een kleurrijke flora.

1. Dicht bij huis

In Nederland kan de bloemen- en plantenliefhebber zijn hart ophalen. Trek op pad met een Veldgids Nederlandse flora en je zult je verbazen over de rijkdom van planten en bloemen in Nederland.

Je hoeft dus echt niet ver te reizen om te genieten van planten! Enkele ideeën voor een leuke vakantie:
- Fietsen tussen de bollenvelden
- Bloesemwandelingen in Nederland
- Botanische tuin bezoeken

2. Bloemenreizen in Europa

Blijven we op bestemmingen dicht bij huis, dan zijn er talrijke mooie natuurgebieden met veel bloemen en planten, zoals de Hoge Veluwe, waar de specifieke vliegenden veel voorkomt, omringd door hei, die zich eind augustus in volle paarse pracht toont. Maar ook de uiterwaarden langs de Waal, bijvoorbeeld bij Varik laten zich, met name in het voorjaar, helemaal gaan met hun uitbundige bloemenpracht. Op slechts drie uur rijden vanaf Utrecht ligt de Eifel, waar in het voorjaar alles prachtig in bloei staat.

Zoeken we het hogerop dan komen we tijdens een vakantie in de Alpen ook ruimschoots aan onze trekken voor het zien van planten en bloemen. In het voorjaar, tot begin juli staan de lagere weides in Oostenrijk en Zwitserland volop in bloei.

Bloemenreizen
Kops Stausee
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En na het maaien is er hoger op de berg nog genoeg te genieten. De gentiaan is echt zo blauw, de edelweiss heus niet zo zeldzaam. Als de sneeuw net gesmolten is, staat de kleine soldanella trots te pronken en je vindt dan hele velden met witte krokussen op deze hoogtes. In de herfst zijn het juist de gele lariksen die de berghellingen kleuren.

Bezoek ook eens de Azoren in het voorjaar! Zeeën van hortensia's zorgen voor een explosie van blauwe bloemen. De hortensia's worden gebruikt als hagen om weilanden te scheiden. Info over mooie plekken op de Azoren.

Ook bijzonder zijn de amandelbomen in Murcia in Spanje: eind februari kleuren de vlaktes wit en roze van de bloesems in dit gebied. Zeer bijzonder om te zien!

Top flora bestemmingen in Europa

Madeira: bloemeneiland
Cyprus
: Aphrodite's tuin
Slovenië
: orchideeën paradijs
Graubunden
: bergtuin in Zwitserland
De Marken
in Italië

3. Bloemrijke verre bestemmingen

Verder van huis zijn het de exotische planten en bloemen die om een foto vragen. De reuzenbomen in Sequoia National Park, Amerika of de felgekleurde bloemen van cactussen op Bonaire. Zeldzame bomen vind je ook in Nieuw Zeeland, zoals de kauri, de op 1 na grootste boom ter wereld, maar ook in bijvoorbeeld Madagaskar, waar de baobab bijna een nationaal symbool is. Stirling Range National Park staat bekend als bloementuin van West-Australië. Wil je graag weten wat je tegenkomt, schaf een natuurboekje aan van het gebied waar je heengaat, ook kinderen vinden het vaak leuk om op te zoeken wat ze zien. Geniet van je vakantie, geniet van de natuur! Op onze site vind je per bestemming informatie over de natuur, planten en bloemen en natuurlijk ook de mooiste natuurreizen.

Verre gebieden met mooie bloemen en planten

Top 10 reistips voor bijzondere bestemmingen met veel bloemen, met een aanbod aan bloemenreizen en plantenreizen. Ontdek de gebieden buiten Europa met de grootste biodiversiteit, mooiste bloemenzee of een grote rijkdom aan bijzondere planten.
Costa Rica
Amazonewoud

Indian Summer in New England

Namaqua in Zuid-Afrika

Pantanal in Brazilië

Sri Lanka

Handig tijdens botanische reizen

Altijd een handig gidsje bij de hand om bloemen en planten te identificeren? Check onze webshop met veldgidsjes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!