Ga naar content

Reporterreizen 2023

Naturescanner bezocht in 2023 weer een heleboel toffe bestemmingen! We beklommen bergen, sliepen in woestijnen, zwommen tussen walvishaaien en gleden van de pistes. Maar wat waren de pareltjes en wat heeft ons echt verrast? Waarom moet je naar die ene bestemming, wat vond onze reporter het mooiste plekje en wat is de leukste activiteit om te doen? Bekijk onze tips van afgelopen jaar en laat je inspireren voor reizen in het nieuwe jaar!

Anekdotes en blunders

Niet alles loopt altijd van een leien dakje. Zo was Naomi wel de pechvogel van het jaar, met treinvertragingen, een gebroken schouder op de piste, een allergische reactie op insecten en een val met de mountainbike.

Tijdens een kookworkshop in Jordanië mocht Cindy diverse kruiden proeven op de palm van haar hand. Toen ze enkele dagen later in een bedoeïenentent iets op haar hand gesmeerd kreeg, likte ze het meteen op. Het was echter parfum, waardoor ze vervolgens de hele dag met een vieze smaak in haar mond zat. En zo zijn er nog veel meer grappige en minder grappige verhalen.

Hieronder een kleine greep uit de trips die we maakten in 2023

Reizen dicht bij huis in 2023

1. Slow down in het Vechtdal in Overijssel

In april mochten Cindy en Janneke enkele dagen verblijven in een prachtige B&B in Rheeze, in een oude potstal van een monumentale boerderij aan de Brink. Tijdens de zonnige, maar nog frisse, lentedagen hebben we het Vechtdal op de e-bike verkend.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het begon gelijk al idyllisch met de overtocht over de Vecht via een zelf bediend veerpontje onderweg naar de B&B. Het leukste onderdeel vonden we het struinen door Landgoed Beerze met gidsen Aart en Rutger. We hebben veel geleerd over de verschillende landschapstypes en bijzondere planten die hier voorkomen.

2. Janneke ging vogelen op de Marker Wadden

Al lang stond een bezoek aan de Marker Wadden op mijn verlanglijstje en opeens kreeg ik de kans om voor Naturescanner op uitnodiging van Landal een dagdeel dit nieuwe stukje Nederland te verkennen. We kregen eerst een rondleiding van boswachter Elsa en mochten daarna zelf op pad.

Natuurreis 2023
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Ik wilde graag het hele hoofdeiland zien en had anderhalf uur om de hele rondwandeling te maken, want daarna zou de boot alweer terug naar Lelystad vertrekken. Dat was flink doorstappen, maar zeker de moeite waard. Van de knalgele bloeiende moerasandijvie, de vele jonge vogels tot aan het prachtige witte strand aan de noordkant – deze dag was onvergetelijk!

3. De Betuwe per oldtimer

Een tochtje met oldtimers over dijken, langs de in bloesem getooide fruitbomen van de Betuwe. Dat was de leukste roadtrip van het jaar voor Cindy en haar zoon. Ze tuften langs oude huizen en witte molentjes en genoten van verse sapjes op het terras bij de lokale fruitboer.

Betuwe
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De Betuwe is zeker een uitstapje waard, ook in het nieuwe jaar!

3. Janneke en Manou op pad in West-Zeeuws-Vlaanderen

In november ging Janneke met Manou op stap. Dit keer lieten we ons verrassen door natuur in eigen land. We verkenden vele vogelgebieden in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. De Verdronken Zwarte Polder vond ik een verrassend gevarieerd gebiedje, waar je ook oude haaientanden kan vinden. Leuke activiteiten waren de wildplukwandeling met Ingrid en de wandeling over oude Spaanse Linies met Martin. En een plons in het zwembad van onze B&B! Bekijk onze tips voor een vakantie in West-Zeeuws-Vlaanderen

© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

4. Henneke verkende de natuur bij Turnhout in België

Landschap De Liereman en Turnhouts Vennengebied waren in mei 2023 de natuurgebieden die wij bezochten voor Naturescanner. Het is verrassend, dat op relatief korte afstand er zo’n mooi natuurgebied te ontdekken is.

In beide natuurgebieden hadden we enthousiaste gidsen, die ons alles konden vertellen over het ontstaan, onderhoud, flora en fauna van de gebieden. De maand mei liet de 2 natuurgebieden van hun mooiste kant zien. Het is een aanrader deze gebieden zelf te gaan ontdekken. Er zijn diverse routes, die je o.a. over leuke vlonderpaden voeren langs moerassig gebied, heide, weide en bos. 

Belgische perstrip
© Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

Eén van de mooiste plekjes was wel bij de “Bels Lijntje”- uitkijktoren in het Turnhouts Vennengebied. Je hebt hier prachtig zicht op grote vennen en met wat geluk tref je hier o.a. de lepelaar aan. Erg leuk vonden we de wandeling in Landschap De Liereman, omdat deze heel afwisselend is met deels lange vlonders en boomstammen als pad. Omdat het erg geregend had was het een avontuur om droogvoets over de boomstammen te geraken.

Vaak worden we door de uitnodigende partij verwend met een plaatselijke lekkernij, altijd leuk. Zo ook bij het Turnhouts Vennengebied. We konden een picknick rugzak ophalen, een rijk gevulde rugzak met bestek, bordjes en glazen! Wauw, wat een cadeau! Die rugzak zal zeker nog eens van pas komen op onze wandelingen. Ehh, iets te hebberig gedacht: het was de bedoeling de inhoud te nuttigen en de rugzak weer netjes in te leveren voor volgende wandelaars! Ha ha, dat hebben we met een rood hoofd maar gedaan.

5. Janneke en Peter overnachtten in een Slow Cabin in Haspengouw - België

Eind maart mocht ik samen met Peter verblijven in een slow cabin. We hadden het hele weekend regen en moesten de modder trotseren om bij het offgrid huisje te komen! Maar eenmaal daar was het heerlijk tot rust komen. Hier konden we echt even vertragen en genieten van niets anders dan houthakken, vuurtje stoken, een muziekje draaien (en meezingen!), een spelletje, geweldig uitzicht vanuit ons bed en het heerlijke ontbijtje dat voor ons was klaargezet.

Reizen in Europa in 2023

1. Op pad met een ezel in de Franse Ardennen

Janneke en Peter maakten een bijzondere reis naar de Franse Ardennen. Wat hebben we hier veel beleefd! Vooral de trektocht met ezel Bertin (die 11 kilometer lang steeds stopte om te eten) en het nachtje wildkamperen zitten nog regelmatig in mijn hoofd. Ik had nog nooit in een tentje geslapen, dus het opzetten van ons bivak middenin de bossen bij Revin was best spannend, maar zeker voor herhaling vatbaar! 

Wandelen met ezel
© Naturescanner Peter
Deel op Pinterest

2. Cindy ontdekt de Lofoten (Noorwegen) in de winter

Het stond al lang op de wensenlijst om een keer de eilanden in het Hoge Noorden te bezoeken en dat werd werkelijkheid tijdens een samenwerking met de Scandinavië specialist Nordic. Het was een onvergetelijk avontuur, waarbij we gingen kajakken in de fjorden, zeearenden spotten en sneeuwschoenwandelen. 

Lofoten
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Lees alles over winter op de Lofoten in het artikel.

3. Manou en Mischa spotten puffins op de Faeröer eilanden

Best spannend om af te reizen naar een bestemming die al heel lang op je bucket list staat. Kan het wel voldoen aan het plaatje in je hoofd? De Faeröer Eilanden bleken magisch te zijn. De watervallen zijn écht zo mooi, de natuur is écht zo groen, de kust is écht zo ruig, er zijn écht zoveel schapen… En het weer is er écht zo wisselvallig. Goede voorbereiding is dus wel een must voor deze avontuurlijke eilanden. Het hoogtepunt? Dat was zeker het zien van een papegaaiduiker bij de Múlafossur waterval. Het prachtige vogeltje stond slechts enkele meters bij ons vandaan!

Faeröer eilanden in 2023
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

4. Janneke en Jordan gingen wandelen in het Steigerwald in Franken - Duitsland

Begin mei pakten reporters Jordan en Janneke samen de trein naar Iphofen, een wijnstadje in de Duitse regio Franken. We werden door de gastvrije medewerkers van het Toeristenbureau naar de mooiste plekken in het Steigerwald gereden, waar we steeds volop de tijd kregen om de natuur te verkennen. Het natuurgebied Wolfsee is nog echt een oerbos en zeker de moeite waard. Jordan was niet weg te slaan bij beestjes als de wolzwever, zandhagedis en kikkervisjes. ’s Avonds mocht een wijnwandeling (met proeverij!) niet ontbreken en hebben we het met gids Georg enorm gezellig gehad.

5. Uitwaaien op Jersey - Janneke

Ik kende Jersey vooral van het oorlogsmuseum in de tunnels, waar enkele familieleden van mij wel eens waren geweest. Ik kreeg behoorlijk last minute de vraag of ik mee wilde met een groepsreis naar dit Kanaaleiland en daar heb ik zeker geen spijt van. We moesten het programma fors omgooien vanwege het slechte weer, maar daardoor kregen we de ruimte om de laatste dag met een huurauto zelf op pad te gaan. We hebben allerlei mooie plekken langs de noordkust gezien. De mooiste plek was zeker Devil’s Hole. Nooit verwacht dat Jersey zo’n ruige kust heeft! 

Jersey in 2023
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

6. Groene natuur en gastvrijheid in County Cork - Mischa en Manou

Ah, het Ierse Cork, dat heeft toch wel een plekje in onze harten veroverd. Zeker door de prachtige kliffen, groener dan groene heuvels en eindeloze mogelijkheden om actief te zijn in de natuur. Maar de gastvrijheid van de Ieren maakt het verschil. De Ieren zijn hartelijk, open, behulpzaam. Het is duidelijk: je bent hier welkom. En laat Cork nou net de beste plek in Ierland zijn om Manou's lievelingsdieren, walvissen, te spotten. Echt een verrassing!

7. Oostelijke Pyreneeën - Valerie

Na een eerdere kennismaking met de Spaanse kant van de Pyreneeën tijdens een huttentocht (Carros de Foc), wat veruit fysiek het zwaarste was wat ik ooit al gewandeld had, bleek dit een zeer toegankelijke regio. De Oostelijke Pyreneeën bieden een combinatie van schitterende zichten op de bergtoppen, meren, meanderende rivieren door de dalen, het vele groen, een grote diversiteit aan bloemen en de sneeuw op de hoger gelegen gebieden. Het individuele karakter van deze trip (cfr. persoonlijke wandelgids) zorgde ervoor dat ik op plekken kwam waar de normale wandelaar die de gemarkeerde route volgt, niet komt. We creëerden een eigen route die de dierensporen of de smeltgrens volgde, wat het allemaal heel bijzonder maakte.

De bijzonder rudimentaire berghut die amper verwarmd was en waar iedereen met zoveel mogelijk kleren in de slaapzak kroop, is het vermelden waard.

8. Janneke ging in januari naar Interlaken - Zwitserland

In slechts zes uur zouden we met de trein van Utrecht naar Bazel reizen. Dit werden iets meer uren, maar alsnog is de treinreis naar Zwitserland een makkelijke én duurzame optie! Eenmaal in Zwitserland zelf reden de treinen zo stipt als een Zwitsers uurwerk en heb ik genoten van prachtige ritten in panoramatreinen. Vooral vanuit de gloednieuwe GoldenPass Express heb ik mijn ogen uitgekeken.

Het meest verrassende onderdeel van de persreis in Interlaken vond ik het winterkajakken. Iets wat ik zelf nooit bedacht zou hebben om tijdens een vakantie te doen, maar dankzij het waterdichte pak heb ik het geen moment koud gehad op de winterse Brienzersee. 

Deel op Pinterest

9. Met de trein naar de bergen van Salzburgerland - Manou

Samen met mijn broer stapte ik in de trein voor een combinatiereis naar de streken Gastein en Saalfelden Leogang in het Oostenrijkse Salzburgerland. Reizen met de trein heeft altijd mijn voorkeur dus daarmee scoort deze bestemming al punten!

Eerste stop: Bad Gastein, dat door zijn klassieke bouwstijl ook wel ‘klein Wenen in de Alpen’ wordt genoemd. Zegt genoeg toch? Het culinaire spektakel Waldbrunch mag je zeker niet missen, dit is dé trots van Gastein. Heerlijk eten met uitzicht op de bergen.

Gastein 2023
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

We reisden per trein door naar Saalfelden Leogang, waar we werden verwend in een eco-hotel en uitkeken op de kalkstenen pieken van de Leoganger Steinberge. Een magische omgeving voor een actieve reis in de natuur. De zonsondergang vanaf de kluizenaarswoning zal ik niet snel meer vergeten!

10. Hiken in the North York Moors

Janneke ging ook naar de UK! "Samen met collega Manou pakte ik de Eurostar naar Londen en stapten we over op de trein naar York, om vanuit daar te reizen naar North York Moors, een minder bekend Engels natuurgebied. Hier stond drie dagen hiken op het programma! We sliepen in een hotelletje onderaan de heuvel Roseberry Topping, die we op de dag van aankomst nog even snel hebben beklommen. Die namiddag hadden we het mooiste weer van de reis en het beste uitzicht! Zeker een van de highlights van North York Moors. Wat ook niet ongenoemd mag blijven waren de vele grouses (Schots sneeuwhoen) die we zagen en hoorden. Jawel, de vogel bekend van de whiskyfles."

11. Manou en Mischa gingen packraften op de Soča rivier in Slovenië

Een slechtere timing voor The Packraft Trail Slovenië hadden we bijna niet kunnen hebben. We vlogen midden in het noodweer van afgelopen zomer naar Slovenië. Hier maakten wij een actieve groepsreis waarbij we gingen kamperen, packraften en hiken. De rangers stelden ons direct op ons gemak en deden er alles aan om onze reis veilig te laten verlopen. De eerste dagen hadden we flink veel regen, daarna prachtig weer en van de overstromingen was vrijwel niks te merken.

The Packraft Trail Slovenie 2023
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Slovenië is werkelijk een parel in Europa. We trokken te voet door de groene weiden en langs de grillige pieken van het Triglav gebergte en wisselden dit af met peddelen over de mooiste rivier van Europa, de smaragdgroene Soča! Door de sterke stroming belandde driekwart van de groep op z’n kop in de rivier, wat achteraf zorgde voor de sterkste verhalen en een hechte band met onze medereizigers. Wat een avontuur!

Reizen buiten Europa 2023

1. Magisch winterwonderland in Cappadocië

Cindy bezocht Turkije voor het eerst in haar leven. Niet meteen het beste moment, want een week voor haar bezoek trof een grote aardbeving het zuiden van het land. Voorafgaand aan de reis was dus wat heen en weer gemail, maar het uitnodigende toeristenbureau stond er op dat de reis toch doorging, aangezien hier ook weer allerlei mensen de kost mee verdienen. 

Natuurschoon in de winter
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Cappadocië was niks te merken van de aardbeving, maar het voelde toch wel onwennig om hier op dat moment te zijn. Desalniettemin is het een prachtige regio, met unieke natuurfenomenen. Graag ga ik nog een keertje terug in de zomer om het gebied verder in alle rust te verkennen.

Ga je zelf toch graag in de winter, dan is het goed om te weten dat je het prima kunt combineren met wintersport in Turkije

2. Eilandhoppen vanaf Sint Maarten

Hoewel de eilanden in het Caribisch gebied dicht bij elkaar liggen, heeft elke bestemming toch weer zijn eigen karakter. Zowel landschappelijk, als cultureel. Cindy reisde naar de Caraïben en ging eilandhoppen vanaf Sint Maarten.

Island hopping
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Ze reisde per boot naar Anguilla en zwom in het blauwste water ter wereld. Ze vloog met een klein vliegtuigje naar het eiland Saba, om daar de vele wandelpaden te ontdekken en een marien onderzoek van de Universiteit van Wageningen te bezoeken. Aan de natuurgids vroeg ik of hij niet een nacht tour voor me kon regelen. "In al die jaren dat ik al journalisten ontvang, heeft nog nooit iemand me dat gevraagd" zei hij, maar met heel veel plezier nam hij me mee op zoek naar grote landkrabben en andere nachtdieren. 

3. Picknick tussen de cactussen op Aruba

Cindy verkende ook de natuur op Aruba. Ik nam een plons in de natuurlijke zwembaden, zwom tussen zeeschildpadden en ging hiken in Arikok Nationaal Park. Dit park was zeker ook het hoogtepunt van onze reis naar Aruba. Wat me het meest bij is gebleven is een picknick tussen de cactussen, met overal om ons heen bontgekleurde vogels. 

Deel op Pinterest

4. De lucht in in Marokko

Samen met mensen van TUI en een groep reisgenoten reisde Cindy naar Marokko. Hier maakten we een te gekke ballonvaart bij Marrakech. 

Deel op Pinterest

5. Zwemmen met walvishaaien in Mexico

Cindy beleefde samen met haar gezin een fantastische reis naar Yucatan, met Riksja Family. Naast dat Mexico sowieso een fantastische bestemming is, was dit het absolute hoogtepunt voor Cindy in 2023. Vanaf Isla Holbox boekten we een excursie om te snorkelen naast walvishaaien. 

Deel op Pinterest

6. Jordanië, oase van stabiliteit in het Midden-Oosten

Hoewel Jordanië omgeven is door conflicten, is het zelf een vredige en veilige bestemming. Cindy reisde in december 2023 door het land en maakte kennis met de ongekende gastvrijheid. Doorheen de eeuwen was het in Jordanië altijd een komen en gaan van reizigers en handelaars. Iedereen is altijd even hartelijk ontvangen door de lieve mensen. Binnenkort lees je alles over deze laatste reis op Naturescanner.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!