Ga naar content

Rustige vakantieplekken

Wij zoeken altijd graag de rust op voor onze natuurreizen, maar soms is het even zoeken naar een stille en rustige reisbestemming. Waar moet je zijn om de drukte te vermijden? Wij tippen rustige en onbekende plekjes.

Rustige natuurgebieden in Nederland

Natuurlijk zijn de Biesbosch en de Veluwe mooi, maar die plekken weet iedereen te vinden. Gelukkig zijn er in Nederland ook nog genoeg onbekende plekken waar je heerlijk de ruimte hebt. Onze aanraders voor stille plekjes dicht bij huis:

1. Deelerwoud
Fan van de Veluwe met zijn bijzondere landschappen en wilde dieren, maar minder fan van de drukte in het park? Een mooi alternatief voor de Veluwe is het Deelerwoud. Collega Monique komt er regelmatig en deelt graag haar tips over de natuur in het Deelerwoud.

© Wil Weerd
Deel op Pinterest


2. De meren van Friesland
Als je ergens helemaal tot rust kunt komen zonder mensen om je heen dan is het wel in het noorden van het land. In Friesland heb je alle ruimte, bijvoorbeeld op het water. De meren van Friesland, waaronder het Slotermeer, Sneekermeer, Tjeukemeer en Heegermeer, zijn een uitstekende uitvalsbasis voor deze zomer. Ga er varen, zwemmen, kanoën of vogels spotten zonder je beperkt te hoeven voelen.

3. Dwingelderveld
Ook in Drenthe kun je nog echt de rust opzoeken. Een plek waar dit kan is in Nationaal Park Dwingelderveld. Met 3700 hectare aan vennen, bossen, heide en akkers een geweldige plek om te wandelen of fietsen deze zomer.

Dwingelderveld rustDeel op Pinterest

4. Kootwijkerzand
Het Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Je kunt je voorstellen dat je hier alle ruimte hebt om te genieten van de natuur. Zelfs op drukkere dagen is het houden van afstand tot anderen geen enkel probleem. Het leuke aan dit gebied is dat er geen wandelpaden zijn over de vlakte en je dus volledig je eigen plan kunt trekken.

5. Marker Wadden
De Marker Wadden zijn een nieuw en vooral onontdekt stukje Nederland. Pak vanuit Lelystad de veerboot en waai uit op deze door mensen gemaakte wadden in het Markermeer. Hier heb je niets dan water, wind en duinen. En een heleboel vogels.

Onbekende plekken in België

Ook in België stikt het van de onbekende gebieden die je nu extra graag wil bezoeken.

6. Turnhouts Vennengebied

Een echte aanrader! In dit heidegebied klim je op de uitkijktoren op zoek naar de vele vogelsoorten in het gebied. Geen mensenstemmen maar vogel gefluit hier.

7. De Liereman

Op vakantie met kinderen in een rustig gebied kan in de Liereman. Dit rustige plekje staat garant voor wandelen, spelen en ontdekken in stilte. Het is ook een mooie plek om vogels te spotten vanuit de observatiehut.

8. Kikbeekvallei
Hoge Kempen Nationaal Park is een walhalla voor de outdoor liefhebber. Hoewel dit het enige nationale park is vind je hier nog tal van paden waar je alleen op de wereld bent. Onze favoriet: de wandeling langs de Kikbeek. Lees meer over de Hoge Kempen.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

9. Zwalmvallei
Bijzonder aan de Zwalmvallei is niet alleen de stilte maar ook de wandelroutes in het gebied. Het Mijnwerkerspad voert je bijvoorbeeld langs een oude spoorweg. Tijdens een van vele wandelroutes geniet je van dieren en planten in de Vlaamse Ardennen. Lees meer over de Zwalmvallei in de Vlaamse Ardennen.

10. Blankaart
Al wandelend, fietsend of per fluisterboot een tochtje door de Blankaart maken is ontspannend en super coronaproof. Vogels vinden in dit gebied een fijn onderkomen waardoor jij kunt genieten van de vele soorten. Lees meer tips over het gebied Blankaart.

Natuur BlankaartDeel op Pinterest


11. Brugse Ommeland

De stad Brugge combineren met natuur? Rondom de stad Brugge vind je een oase van rust in het Brugse Ommeland. Fiets van highlight naar highlight in de Groene Gordel of ga met de kinderen op avontuur in het Bulskampveld. 

12. Ardennen

De Ardennen zijn een geliefde vakantiebestemming voor outdoor lovers. Niet zo rustig, zou je denken? Als je weet waar je moet zijn kun je ook hier de ruimte opzoeken. Aanraders zijn de gebieden rond Houffalize, Spa, Hoge Venen en Bouillon. Meer over deze gebieden vind je op onze Ardennen pagina.

Zoek rust in de Alpenlanden

Ook iets verder van huis zoek je eenvoudig rustige vakantieplekken op. Waar vind je meer rust dan in de uitgestrekte berggebieden van de Alpenlanden? De eindeloze bergketens met uitgestrekte valleien en bergpaden zijn uiteraard een geweldig toevluchtsoord deze zomer. Het is zelfs mogelijk om met een aantal regels een huttentocht te maken. Daarnaast stelden wij ook bergtips op.

Het voordeel van reizen naar de berglanden in Europa is dat je hier heerlijk kunt wandelen en van de stille natuur kunt genieten zonder al te veel andere wandelaars tegen te komen. Je bent veelal alleen waardoor je de indrukwekkende landschappen in je op kunt nemen. Een speciale vermelding verdient Slovenië. Dit Alpenland wordt nogal eens vergeten en dat is onterecht. Het is hier rustig en ongerept en de natuur is niet te evenaren. 


Bekijk de mooie en rustige plekken in de Alpen:
13. Franse Alpen
14. Oostenrijkse Alpen
15. Zwitserse Alpen
16. Duitse Alpen
17. Italiaanse Alpen
18. Sloveense Alpen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!