Ga naar content

Zomervakantie in Nederland

Op vakantie in eigen land deze zomer? Goed plan! Je ontdekt hoe mooi Nederland is en dichtbij huis blijven betekent ook duurzaam reizen. Wij geven je tips om jouw zomervakantie in Nederland zo leuk mogelijk te maken. Je zal je verbazen over wat je allemaal in Nederland kan doen. Duiken, eilandhoppen, op safari... Na deze zomer heb je het gevoel dat je de hele wereld hebt gezien.

Staycation Nederland

Een zomervakantie in eigen land is niet saai! Dat bewijzen deze leuke ideeën voor als je dit jaar thuisblijft. Er zijn genoeg manieren om de wereld naar je toe te halen. Hierbij onze 14 tips.

1. Safari in Nederland

Nederland heeft misschien niet de Big Five zoals we ze kennen, maar vervang de leeuwen en olifanten door Schotse Hooglanders, reeën, edelherten, wilde zwijnen en vossen en het begint op een safari te lijken. Er zijn nog best veel verrassende plekken om wilde dieren in Nederland te zien!

Safari in NederlandDeel op Pinterest

Op de Veluwe kan je heerlijk wandelen en ondertussen op zoek naar sporen van dieren. Of je gaat op pad met een boswachter die het gebied op zijn duimpje kent. Andere safari opties in Nederland zijn zeehonden spotten op Terschelling of met een fluisterboot Nationaal Park De Biesbosch in trekken op zoek naar bevers.

2. Heidewandelingen

Vanaf half augustus staat de heide weer in bloei. Het is dan de perfecte timing om een heidewandeling te maken. Manou maakte een overzicht van alle mooiste heidegebieden in Nederland.

3. Kajakken en raften in de Nederlandse natuur

Niets leuker dan een dag in een kano of kajak stappen en nieuwe gebieden verkennen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Tijdens een midweek of weekend kajakken in de Biesbosch trek je er met een gids op uit om de wildernis te verkennen.

Zomervakantie Nederland tips
Kajakken
Deel op Pinterest

Je maakt een reis door de zoetwaterjungle waar zeearenden, bevers, ijsvogels en vele andere bijzondere inwoners op je wachten. Ook Waterland in Laag Holland is een uniek stukje Nederland om per kano te verkennen. Hier vaar je over slootjes door typisch Hollandse polderlandschappen. Voor iets meer adrenaline kan je gaan raften in Maastricht. Spring in de boot en vaar de Maas af!

4. Bergwandelen in Nederland

'Berg' is misschien een wat overdreven term voor de heuveltjes die Nederland kent. Maar toch kan een dag in Zuid-Limburg al verrassend intensief zijn. Het gebied rond de Sint Pietersberg bij Maastricht is bijvoorbeeld een fijne plek om te gaan hiken. Je wandelt hier door de Limburgse heuvels maar je kan ook de mergelgroeve bezoeken, grotten verkennen en op zoek naar de oehoe. 

Wandelen in Limburg DMT
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

De Dutch Mountain Trail is een van de populairste langeafstandspaden in Nederland! Ook de heuvellandschappen van de Veluwezoom zijn perfect voor een light bergwandeling. Als je eind augustus komt, wacht een zee van paarse heide op je.

5. Meerdaagse wandeltochten door Nederland

Zin in een goede trekking? Je kan in Nederland flink aan de wandel. De langste wandeltocht door Nederland is het Nederlands Kustpad met een lengte van meer dan 700 kilometer. Deze hike volgt de hele kustlijn vanuit Sluis bij Zeeland tot aan Bad Nieuwschans in noordoost Nederland. Ook bekend is het 492 kilometer lange Pieterpad dat loopt van Pieterburen tot aan de St. Pietersberg.

Een andere mooie route is het Trekvogelpad van 414 kilometer waarbij je de beste vogelplekken van Nederland opzoekt. Wie liever wat milder start kan wellicht het Krijtlandpad van Maastricht naar Vaals (70 km) volgen. Of het Oude Hollandse Waterliniepad (50 km), het Reggepad op de Sallandse Heuvelrug (85 km), het Twentepad (87 km), het Vechtdalpad (75 km)... En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Lees meer over wandeltochten in Nederland.

6. Bezoek de woestijn in Nederland

Hoor je woestijn dan denk je al snel aan de Sahara in Marokko of de Outback in Australië. Maar niet aan Nederland. Toch hebben we in Nederland onze eigen 'Sahara’s': de Loonse en Drunense Duinen, de Soesterduinen, het zand bij Rheeze, het Kootwijkerzand, de Brunssummerheide en nog meer. Deze natuurgebieden met zandverstuivingen zijn een heerlijke plek om een dag door te brengen. Ook fijn om de kinderen en de hond even te laten uitrazen. Neem een picknickmand vol lekkers mee en geniet van Nederlandse ‘woestijn’. We delen graag nog meer tips over zandverstuivingen in Nederland.

Woestijn in Nederland
Deel op Pinterest

7. Paardrijden in Nederland

Klim deze zomer in het zadel en ontdek de mooiste gebieden van Nederland al galopperend. Kies jij voor een rit langs de kust, door de bossen of door het stuifzand? Wij delen graag de allermooiste gebieden en routes voor paardrijden in Nederland.

Zomeractiviteiten Nederland
Paardrijden
Deel op Pinterest

8. Surfen in Nederland

Natuurlijk zijn de Nederlandse golfen niet zo hoog als op surfparadijs Hawaii maar voor beginnende surfers is golfsurfen in Nederland erg leuk om te doen. De beste plekken zijn de Maasvlakte in Rotterdam, Zandvoort aan Zee, Scheveningen en Texel. Het lastige aan surfen in Nederland is dat de zee lang niet altijd geschikt is om op te surfen. Een handige site om het surfweer in de gaten te houden is surfweer.nl

9. Uniek overnachten in eigen land

De zomervakantie in eigen land doorbrengen maar wel ergens overnachten? Dan heb je misschien wel meer dan anders behoefte aan een bijzondere accommodatie. Kies een overnachting die bij jou past, bijvoorbeeld een boomhut, trekkershut, lodge, yurt, boerderij of iets heel anders. Bekijk de meest bijzondere overnachtingen in Nederland.

10. Vogels spotten

Vogelreizen zijn in opmars! Met dit type reizen ga je met een groep enthousiaste vogelaars op zoek naar de bijzonderste soorten. Je kan hiervoor naar de andere kant van de wereld, maar Nederland is ook een echt vogelland.

Vogelreis NederlandDeel op Pinterest

Fijne vogelgebieden in Nederland zijn de Waddeneilanden, Lauwersmeer en de verschillende stopplekken in het hierboven genoemde Trekvogelpad. Neem je verrekijker mee en ga even helemaal op in de wereld van de vogels in Nederland.

11. Wijnreis door Nederland

Wanneer een reis voor jou niet af is zonder een lekker glaasje wijn, moet je misschien eens kijken naar een ware wijnreis in Nederland. Door het hele land vind je schitterende wijnstreken waar je kunt wandelen en tussendoor geniet van de heerlijkste wijnsoorten. Vooral in Limburg en in het oosten van het land vind je vele wijngebieden die de moeite waard zijn, lees meer over wijnwandelen in Nederland.

12. Sterren kijken in Nederland

Wie denkt dat Nederland te veel lichtvervuiling heeft om nog echt goed sterren te kijken, heeft deels gelijk. In de stedelijke gebieden zie je vrijwel geen sterren meer. Maar gelukkig zijn er in het land nog wel plekken waar het ‘s nachts echt donker wordt en waar je met geluk zelfs de Melkweg kan zien. De Boschplaat van Terschelling is een Dark Sky Park.

Nationaal Park Lauwersmeer is ook zo’n plek. Dit gebied op de grens tussen Friesland en Groningen is een van de donkerste plekken in Nederland en is ook uitgeroepen tot Dark Sky Park. Bijzonder is dat je hier zelfs 's nachts welkom bent om te genieten van de duisternis. Het is handig om eerst de maanstand te checken voordat je op sterrenjacht gaat. Fel maanlicht kan jouw avontuur namelijk flink om zeep helpen. Op kalender-365.nl kan je precies zien wanneer het nieuwe maan is. Dat is de tijd om naar het Lauwersmeer te trekken.

13. Duiken in Nederland

Duiken en snorkelen in Nederland? Ja, het kan! In de Grevelingen en in de Oosterschelde in Zeeland vind je de beste duikspots van het land. Hier leven dieren die je misschien niet in Nederland zou verwachten. Zeesterren, sepia’s en zeepaardjes zijn pas enkele inwoners van de Zeeuwse zee. Met enig geluk kan je de bruinvis in de ogen kijken. Bovendien staat Zeeland als duikspot bekend om de vele duikwrakken. Bijzonder toch?

Duiken in Zeeland
Duiken bij de Oosterschelde
Deel op Pinterest

14. Eilandhoppen in Nederland

Eilandhoppen in Nederland is super leuk om te doen! Pak de veerboot tussen de verschillende Waddeneilanden of vaar vanuit de Bataviahaven in Lelystad naar de Marker Wadden, een gloednieuw stukje Nederland. Op de Nederlandse eilanden is het heerlijk uitwaaien en dieren kijken. Houd je ogen goed open voor bijzondere vogels en zeehonden.

15. Stand up paddling

Ooit al eens gesupt? Bij deze leuke watersport sta je op een plank en peddel je door de mooiste gebieden heen. In alle rust en ruimte neem je het landschap in je op. Doordat Nederland ontzettend waterrijk is, zijn de opties voor suppen eindeloos. Maak een tocht over uitgestrekte meren in Friesland, door unieke parken zoals de Biesbosch of waag je op zee. Er zijn zo veel opties dat we er een speciale pagina aan hebben gewijd, lees meer over suppen in Nederland

Zomer in Nederland: leukste vakantieparken

Wil jij de zomervakantie in een mooi vakantiepark doorbrengen? Wij hebben wel wat aanraders voor parken middenin de natuur met fijne faciliteiten voor het hele gezin. Een zomervakantie bij Landal GreenParks draait om rust, natuur en ruimte. De parken zijn veelal ruim opgezet en liggen middenin de natuur. Een van de bijzondere parken is Landal Miggelenberg op de Veluwe, waar je kan overnachten in een tree house!

Een andere bekende speler is natuurlijk Center Parcs. In deze familieparken overnacht je omringd door natuur en is altijd gedacht aan genoeg vermaak. De parken beschikken meestal over een subtropisch zwemparadijs met een wildwaterbaan en glijbanen en sommige parken hebben een heuse Escape Room of klimpark. Onze favoriet: de Jungle cabins op Center Parcs Het Heijderbos. Hier overnacht je in een indoor jungle speelparadijs. Zo vanuit je bed op avontuur.

Ook Resort De Wije Werelt van Europarcs bij de Hoge Veluwe vinden wij een echt pareltje. Overnachten in een boomhut, in een knus chalet of in een trekkershut, en dat op korte afstand van de natuur van de Veluwe. Wij zijn om!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!