Ga naar content

Seizoenen

Natuurreizen - Wat is het beste seizoen voor natuurreizen? Er zijn verschillende factoren die meebepalen in het succes van een natuurvakantie, zo ook het weer en de temperaturen ter plaatsen. Het jaargetijde kan daarmee van grote invloed zijn op je reis en een klein beetje voorbereiding is zeker niet overbodig. Wij nemen je per seizoen mee naar de meest geschikte natuurbestemmingen wereldwijd.

Natuur door de seizoenen heen

De natuur heeft tijdens elk seizoen zo zijn charme: bevroren slootjes in de winter, frisgroen blaadjes in de lente, zwoele avonden tijdens de zomer en een prachtige kleurschakeringen in de herfst. Voor ons allen herkenbaar, toch? 

De reden dat het voor ons zo werkt is omdat de schuine stand van de aarde zorgt voor een wisseling in de seizoenen. In sommige delen van de wereld werken de jaargetijden echter totaal anders en staan "seizoenen" meer vast aan belangrijke ecologische gebeurtenissen of weerpatronen, zoals in de Tropen: waar men spreekt van een moessonklimaat en je te maken hebt met droge en natte tijden.

Dichtbij of ver weg, wil je het liefst ieder jaargetijde optimaal beleven? Dat kan het best tijdens een vakantie! Een overzicht van vier seizoenen, met ieder vier aanbevolen reisbestemmingen:

Winter

Ieder nieuw jaar start altijd weer met de winter. Voor sommige het minst favoriete seizoen, bestaande uit bevroren ruiten krabben en worstelen met winterdipjes. Maar voor andere mensen juist weer het mooiste seizoen, gevuld met wonderschone winterse landschappen en gezellige (feest)dagen met familie. 

Vier bestemmingen voor de winter:

Lente

Het seizoen waarin de ware kracht van de natuur haar intrede doet. Alles komt weer tot leven, er ontstaat een enorme diversiteit aan landschappen en kleurschakeringen. Maar, waar naar toe?

Vier reistips voor de lente:

 • Lente in Nederland - Ontdek de voorjaarsnatuur in eigen land.
 • Japan - Beste reistijd voor kersenbloesem en schitterende vergezichten.
 • Frankrijk - Zie de natuur ontwaken in de Provence.
 • Noorwegen - Bloeiende voorjaarsbloemetjes maken de fjorden nog mooier.

Zomer

Bijna iedereen gaat wel op zomervakantie, aangezien er zoveel voordelen aan het reizen in de zomer vastkleven. In deze tijd van het jaar is het normaal gesproken op veel bestemmingen het warmst en zonnigst, maar ook is het voor gezinnen makkelijker om met kinderen rond te reizen in verband met de schoolvakanties.

In deze tijd van het jaar zijn er dan ook behoorlijk veel populaire bestemmingen, waar het somszo druk kan worden dat het bijna voelt alsof heel Europa heeft besloten om hun jaarlijkse vakantie op precies hetzelfde moment te nemen als jij. 

Zoek je een mooie vakantiebestemming wat verder weg van de massa? Onze 4 zomertips:

 • Griekenland - Tal van Griekse Eilanden zijn verscholen voor het massatoerisme.
 • Peru - Ideale seizoen om naar de verborgen Incastad Machu Picchu te trekken.
 • Portugal - Vertrek uit de hoofdstad en verken de natuur bij Lissabon.
 • Verenigde Staten - Voldoende onbekende pareltjes om te ontdekken.


>  Lees ook onze 'zomervakantie in Nederland'-tips!

Herfst

De laatste in ons lijstje van seizoenen is natuurlijk de herfst. In deze tijd van het jaar is de lucht heerlijk fris, de landschappen dramatisch en het weer voor velen op zijn aangenaamst. Al worden de dagen wel wat korter, het kleurspektakel van de natuur maakt het weer helemaal goed. 

4 aanbevolen bestemmingen om naartoe te reizen in de herfst:

 • IJsland - Ideale reistijd om het noorderlicht te kunnen aanschouwen!
 • Slovenië - Dramatisch mooie landschappen die nog mooier worden in de herfst.
 • Brazilië - Ontzettend mooi tijdstip om de natuur te verkennen.
 • India - Het koele seizoen dient zich aan in deze periode.
Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!