Ga naar content

Wereldreis in Europa

Natuur in Europa - Ons continent heeft zo ongelofelijk veel te bieden. Toch hebben we vaak de drang om buiten Europa het avontuur op te zoeken. En dat terwijl je in Europa natuur hebt die verrassend veel lijkt op natuur ver weg. Wij zetten de Europese equivalenten van natuurwonderen buiten Europa op een rij. Van witte stranden tot betoverende watervallen en spuwende vulkanen. We nemen je mee op wereldreis door Europa!

1. Ban Gioc in Vietnam vs. Krka in Kroatie

De watervallen van Ban Gioc in Vietnam en Krka in Kroatië hadden zo een tweeling kunnen zijn. Behalve de bergen op de achtergrond in Vietnam is de gelijkenis bizar! Kies jij voor Kroatië of voor Vietnam? Voor liefhebbers van watervallen is in Kroatië nog veel meer te zien. Combineer de watervallen van Krka daarom met andere mooie plekken in Kroatie zoals de Plitvice Meren. 

2. Zhangjiajie in China vs. Elbesandsteingebirge in Duitsland

Je kunt een halve dag in het vliegtuig stappen of je kunt zo'n 8 uur rijden (vanuit Utrecht) om een bijzondere rotsformatie te zien. Het Elbezandsteengebergte op de grens van Duitsland en Tsjechië is een geweldig alternatief voor de rotsen in het Chinese Zhangjiajie. Op beide plekken zie je begroeide rotspilaren die tientallen tot honderden meters de lucht in torenen.

3. Stranden in de Cariben vs. Middellandse Zee

Voor een tropisch aandoend strand met wit zand en een kraakheldere blauwe zee hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. Verschillende eilanden in de Middellandse Zee zoals het Spaanse Formentera en het Italiaanse Sardinië geven je het echte bounty gevoel. Op Formentera moet je zeker Playa de Ses Illetes opzoeken en op Sardinië is de Maddalena archipel een parel. Nog een leuke verrassing: op het Schotse eiland Harris is een fantastisch wit zandstrand te vinden genaamd Luskentyre. Niet het tropische sfeertje, maar wel heel bijzonder.

4. Vulkanen op Hawaii vs. vulkanen op Sicilië

Bij Hawaii denk je direct aan uitbarstende vulkanen en enorme lavastromen. Daar moet je zijn om lava te zien, toch? We moeten je teleurstellen: er is momenteel amper vulkanische activiteit op Hawaii. Sinds de uitbarsting van de vulkaan in 2018 ligt de lava flow stil. Maar wist je dat je op Sicilië wel stromende lava kunt bewonderen? We raden je aan om 's avonds na zonsondergang een boottocht te maken naar de Eolische eilanden. De oplichtende lava die uit de vulkaan stroomt is een aanblik om nooit te vergeten. Je boekt een tour eenvoudig bij GetYourGuide.

5. Indian Summer in New England vs. Zweden

Houd jij ook zo van de Indian Summer? Wanneer de blaadjes in de herfst rood, oranje en geel kleuren zijn natuurgebieden toch nét wat specialer dan anders. Een geliefde plek om de Indian Summer mee te maken is in New England in de VS. Een gebied met bossen en vele meren. Dit is ook exact de beschrijving van het Zweedse landschap. Kijk deze herfst dus eens naar een herfstvakantie in het Zweedse Smaland in plaats van de VS, het zal je verbazen!


6. Fjorden en gletsjers in Patagonië vs. Noorwegen

De landschappen van Noorwegen en Patagonië komen ontzettend veel overeen. Beide gebieden staan bekend om de adembenemende fjorden en de fantastische gletsjers. Natuurlijk heb je in Noorwegen niet van die enorme ijsmuren als in Patagonië maar aan de andere kant is het wel weer groener in Noorwegen. Voor de ijsmuren kun je bovendien nog terecht op Spitsbergen. Bekijk alle mooie Noorse fjorden.

7. Hawaii vs. de Azoren

Ken je de bekende Stairway to heaven in Hawaii? Deze bijzondere plek op het eiland Oahu levert geweldige plaatjes op. Het heeft wel twee nadelen: het is aan de andere kant van de wereld en het is illegaal om de trappen te beklimmen. Een soortgelijk uitzicht dat wel legaal is en op slechts een paar uur vliegen ligt, krijg je op de Portugese Azoren op het eiland Sao Miguel. Bekijk zelf maar:

8. Bergen in de Himalaya vs. Kaukasus 

Droom jij ervan om de Himalaya te bezoeken met de ruige bergtoppen met eeuwige sneeuw erop? Dan is het een goed plan om eerst eens te wennen in het ruigste en hoogste gebergte van Europa: de Kaukasus. Natuurlijk evenaren deze pieken die in Nepal niet, maar toch komt het aardig in de buurt! Vergeleken met de Alpen heb je hier echt reuzen. Als je de Elbroes met ruim 5600 meter boven je uit ziet torenen is dit toch erg indrukwekkend. Een groot deel van de Kaukasus ligt in de mooie natuur van Georgië, lees meer over het land.

9. Canarische eilanden vs. Amerika

Misschien op het eerste gezicht een gekke vergelijking maar toch zijn er bijzondere overeenkomsten. De rode rotsen in Teide Nationaal Park op Tenerife doen denken aan het rode gesteente in de Amerikaanse Nationale Parken. SNP biedt een mooie wandelreis door het park. Ook op Lanzarote vind je af en toe Amerikaans ogense landschappen. De wegen zijn net zo geschikt voor een roadtrip in de leegte als die in Texas. Je rijdt over mooie zwarte wegen in uitgestrekte landschappen met af en toe een eenzame cactus. Wij zien wel wat overeenkomsten.

10. Hverir in IJsland vs. Yellowstone

Een geothermisch gebied met gele en oranje aarde en stomende dampwolken. Zowel in Yellowstone NP als in het IJslandse Hverir te vinden. IJsland is the place to be als je geothermische activiteit wil ervaren. En veel rustiger dan het bekende Yellowstone. In het noorden van IJsland ligt het geothermische gebied Hverir, hier moet je echt zijn als je getuige wilt zijn van borrelende poelen, lavavelden en stoom dat uit de grond komt. Als je nog twijfelt, hebben wij een opsomming met de mooiste plekken op IJsland.

11. Dettifoss vs. Niagara

Als we dan toch IJsland aan het ophemelen zijn hebben we nog een tip. Laat de drukke Niagara watervallen voor wat ze zijn en bezoek tijdens een reis naar IJsland de Dettifoss waterval. Met zijn ruim 100 meter in breedte lijkt hij op de overweldigende Niagara waterval. Bovendien staat deze in een veel indrukwekkender gebied. 

12. Walvissen Zuid-Afrika vs. Azoren of Noorwegen

Bij walvissen spotten denk je misschien al snel aan bekende gebieden zoals Zuid-Afrika of Canada. Maar wist je dat een aantal van de beste plekken om walvissen te spotten gewoon in Europa te vinden zijn? Zo kun je op de Azoren, gelegen midden in de Atlantische Oceaan, het hele jaar door genieten van diverse soorten walvissen en dolfijnen. Ook de Noorse Lofoten en Vesteralen zijn uitstekende plekken voor een walvissafari. Lees meer over walvissen op de Azoren en whale watching in Noorwegen.

13. Huskytocht Alaska vs. Finland

Deze is wel bekend, maar toch kunnen we het niet genoeg benadrukken. Een winterreis naar Finland doet niet onder aan een winterreis Alaska. De natuur is nog zo wild en ongerept en je kunt in Finland geweldige huskytochten maken. Ook het noorderlicht is er een groot deel van het jaar te zien. Meer informatie vind je op onze pagina over Lapland winterreizen.

14. Bergmeren in Canada vs. Duitsland

Kanoën in de fantastische meren in Jasper National Park in Canada staat misschien wel op jouw bucket list. Maar wist je dat je in ons buurland een vergelijkbare ervaring kunt krijgen? Reis af naar de Duitse Alpen en bezoek de Hintersee. Ook hier kun je kanoën op een pittoresk meer omgeven door bergtoppen. En dat op nog geen 10 uur rijden vanuit Utrecht.

Links Maligne Lake, rechts Hintersee

Heb jij ook nog gelijkenissen gevonden tussen Europese landschappen en de natuur ver weg? Laat het ons weten, wij zijn erg benieuwd.

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!