Ga naar content

Mooiste Nationale Parken in Europa

De natuur in Europa is zeer veelzijdig: geen continent op aarde heeft een zelfde diversiteit aan natuurgebieden en nationale parken. Europa heeft echter ook veel toeristen en de mooiste regio's zijn in de zomer vaak verzadigd door het massatoerisme. Wil je graag op vakantie op een rustige plek, waar niet te veel toeristen komen, weg van de massa, zoek dan je heil op in een van onderstaande nationale parken.

Wat zijn de mooiste nationale parken in Europa?

Dat is een bijzonder moeilijke vraag, want je kan zelfs per land al een Top 5 van mooiste nationale parken maken. Wil je meer weten over de natuur in één specifiek Europees land zoek dan zeker op onze site, wij hebben informatie over alle natuurparken. De nationale parken in Zweden, Finland, Noorwegen, IJsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal kunnen allen wedijveren om de mooiste parken van Europa. Op NatureScanner zien we natuurlijk wel wat populaire en veel bezochte nationale parken voor natuurliefhebbers zijn, en op basis hiervan hebben we een Top 10 mooiste nationale parken in Europa samengesteld.

Top 10 nationale parken in Europa

De top 10 van populaire en mooie nationale parken in Europa:

1. Plitvice in Kroatië

Plitvice Nationaal Park (Kroatië) staat met stip op één wat ons betreft. Het mooie merengebied van Kroatië moet je een keer in je leven gezien hebben! Is dit jou net iets te druk, bekijk dan eens het alternatief in Bosnië-Herzegovina! Hier vind je Una Nationaal Park, wat zeer vergelijkbaar is.

Mooiste nationale parken Europa
Deel op Pinterest

2. Bialowieza in Polen

Bialowieza Nationaal Park is het bekende oerbos van Polen, waar wisenten in het wild leven en je een enorme biodiversiteit vindt. Combineer met andere natuurgebieden in Oost-Polen en maak de mooiste vogel- en dierenfoto's. 

De mooiste national parks in Europa
Deel op Pinterest

3. Teide op Tenerife

Nationaal Park Teide op Tenerife was een van de meest verrassende natuurparken in Europa die wij bezochten.  Waanzinnige natuur in het hart van het eiland. De meeste mensen stoppen alleen even bij de parkeerplaats voor een foto van de Teide vulkaan. Neem echter de tijd om ook rond te wandelen in het park en je zult verbaasd zijn over de ruigheid van het gebied. Alsof je in een klovengebied in Amerika wandelt.

National parks Europa
Deel op Pinterest

4. Rondane in Noorwegen

Rondane Nationaal Park is een onbekend pareltje. Een prachtige hoogvlakte in Noorwegen, met 10 toppen boven de 2.000 meter. Verder wachten heldere riviertjes en bulderende watervallen je hierop. Oh ja, en je kunt hier een huttentocht maken!

De mooiste nationale parken van Europa
Deel op Pinterest

5. Lake District in Engeland

Lake District in de UK is een wandelparadijs. Het merengebied van Engeland, waar je kan wegdromen bij het stille water en het zicht op groenfluwelen berghellingen. Een heerlijk nationaal park.

Lake District
Deel op Pinterest

6. Triglav in Slovenië

Triglav Nationaal Park is ook een van de favorieten van het Naturescanner team! De regio is een trekpleister voor actievelingen, die hier komen klimmen, wandelen, fietsen, raften of kajakken. Slovenië heeft heel veel te bieden voor outdoor liefhebbers. Ga nu, want de komende jaren wordt het naar verwachting alsmaar drukker.

Europese Nationale Parken
Deel op Pinterest

7. Peneda-Gerês in Portugal

Peneda-Gerês is een pareltje in het noorden van Portugal, grensoverschrijdend met Spanje. Hier tref je afgeronde rotsen, glasheldere poelen waar je heerlijk in kunt zwemmen en watervalletjes. Rijd langs authentieke bergdorpen, met de typerende graanschuurtjes. 

Peneda Geres
Deel op Pinterest

8. Ordesa in Spanje

Ordesa y Monte Perdido (Spanje) is de volledige naam van dit bijzondere gebied. Wandel tussen imposante rotswanden, naar de waterval aan het einde van de canyon. Een prachtige kloof in de Pyreneeën, prima te combineren met andere mooie natuurparken in de omgeving. 

Nationale parken in Europa
Deel op Pinterest

9. Dartmoor in Engeland

Dartmoor Nationaal Park (UK) is vooral bekend om de heidegebieden en de granieten heuveltoppen. Geniet van de weidsheid!

Dartmoor Nationaal Park
Deel op Pinterest

10. Durmitor in Montenegro

Durmitor Nationaal Park is bekend om de diepe Tara kloof die door het nationaal park slingert, maar zeker ook de moeite vanwege de prachtige bergen en oerbossen die je hier vindt. 

Durmitor NP
Deel op Pinterest

TIP - 3 nieuwe nationale parken in België

Afbeelding voor Nationale parken in België
6 nationale parken nodigen uit om verkend te worden in België. Bekijk onze tips voor elk van deze beschermde natuurgebieden en ga zelf op verkenning...

Waanzinnig veel mooie nationale parken in Europa

Er zijn uiteraard nog veel meer prachtige nationale parken in Europa. Scandinavië heeft het hoogste aantal nationale parken: Finland heeft er maar liefst 37, Zweden 28 en Noorwegen 36. Oostenrijk heeft 7 nationale parken, Kroatië 8, Frankrijk 10, Duitsland telt er 14 en Griekenland 10. Italië heeft wel 24 nationale parken. Maar ook in eigen land hebben we er inmiddels 21! Bekijk alle nationale parken in Nederland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!