Ga naar content

Mooiste natuurgebieden in de lente

Natuur in Nederland - Lente, het seizoen van vogels die broeden, planten die groeien en geurige bloemetjes die bloeien. In het voorjaar verschijnt er weer blad aan de bomen en het frisse voorjaarsweer nodigt weer uit om naar buiten te gaan. Wandelen, fietsen, struinen en dwalen, wat zijn de mooiste natuurgebieden om dit te doen? We geven je graag leuke tips voor een weekend weg of een vakantie in de lente in Nederland.

Mooiste Nederlandse natuur in de lente

De kou maakt plaats voor de warmte van de zon, de dagen worden steeds langer en een warme wind vanuit het zuiden doet ons weer meer verlangen naar buiten. De natuur is in alle seizoenen even mooi, maar de lente heeft iets magisch: het is de tijd waarin alles weer tot leven komt!

Wil je in het voorjaar flink van de natuur genieten en de mooiste natuurgebieden van Nederland verkennen? Lees en beleef deze top 5 aan schitterende natuurplekjes in het voorjaar:

Deel op Pinterest

1. Voorjaar op de Veluwe

Een van Nederland's mooiste natuurgebieden mag zeker niet ontbreken, geniet van de lente op de Veluwe! In de bossen genieten de wilde dieren net zo van het seizoen als wij mensen. Het wild doet zijn winterjas uit, terwijl vroege voorjaarsbloeiers langs de paden de grond uit schieten. Fietsen, wandelen of te paard: op de Veluwe kan het allemaal.

Veluwse lente beleven? Onze top activiteiten:

2. Vier de lente in Drenthe 

Genieten van de lente in Drenthe, het klinkt ons als muziek in de oren. Drie nationale parken gevuld met sierlijke landschappen zoals oeroude bossen, vennetjes, heidevelden en ruige zandverstuivingen. In Drenthe vind je zo'n 1700 kilometer aan fiets- en wandelpaden en 52 mysterieuze hunebedden. Schilderachtige dorpjes met lieflijke terrasjes lenen zich uitstekend voor een verfrissend drankje tussen het fietsen en wandelen door, terwijl de eerste zonnestralen onze winterse huidjes weer van een welverdiende dosis vitamine D voorziet. 

Voorjaarstips natuur in Drenthe:

3. Limburgse landschappen

We zakken af naar het zuiden en trekken het charmante heuvellandschap van Limburg in voor een flinke portie voorjaarskriebels. Bijzondere cultuurlandschappen wisselen zich af met natuurgebieden en Nationale Parken.

Voorjaarstijd in Limburg, niet te missen:

4. Voorjaar op het water

Jonge eendjes die samen met hun moeder ronddobberen langs de oevers van slootjes en beekjes, een beter voorjaarsteken kan bijna niet. Watergebieden mogen natuurlijk ook niet ontbreken in ons lijstje over natuur in de lente, want nergens steekt onze Nederlandse blauwe voorjaarslucht zo mooi af dan tegen dat het decor van graslandschappen en meanderende rivieren.  

Heerlijk bij het water
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ervaar de Nederlandse wateren in het voorjaar:

5. Lente vieren aan de Nederlandse kust

Al wandelend uitwaaien aan de Nederlandse kust; hoe klinkt dat? Of ga jij liever struinen door de hoge- en brede duinen, op zoek naar wild, insecten en amfibieën? 

Mooiste voorjaarsplekken en must-do's aan de Nederlandse kust:

Deel op Pinterest

Lentebloesem in Nederland

Het voorjaar is ook het seizoen dat fruitbomen (met name appel- en kersenbomen) zich hullen in een deken van heerlijk zoetgeurende witte- en zachtroze bloemetjes. Deze lentebloesem dient zich meestal aan in de tweede helft van april. Maar waar is de bloesem in Nederland het mooist?

  1. In het Rivierengebied: tussen de Waal, de Nederrijn en de Lek. 
  2. In Zuid-Limburg vind je betrekkelijk veel fruitboomgaarden. 
  3. Het Bloesempark in het Amsterdamse Bos.

Tips voor natuurgebieden in de lente

Wat vind jij de mooiste natuurplekken in de lente? We zijn ontzettend benieuwd, deel je persoonlijke voorjaarsaanraders met ons via de tips en/of ervaringen pagina en laat ook andere natuurliefhebbers genieten van jouw favoriete stukjes Nederlandse natuur.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!